zaterdag 22 februari 2020
Homepage | vogelverenigingen | Kampioen in het zonnetje

Kampioen in het zonnetje

In 2012 na het overlijden van zijn zus kreeg Rob van Lienden uit Geldermalsen het advies van zijn cardioloog om een hobby te zoeken. Als afleiding en om het verdriet te verwerken van de zoveelste tegenslag in zijn leven. Met zijn eigen medische beperkingen en het overlijden van zijn ouders had hij na dit drama eigenlijk geen zin meer om nog naar buiten te gaan, hij wilde alleen zijn en vooral binnen blijven. Maar Rob volgde het advies van zijn arts op en vond een hobby, sinds 2013 kweekt hij met behulp van een aantal goede vrienden vogels en met succes. Eén van zijn vogels is afgelopen jaar Nederlands kampioen geworden en daar is Rob trots op.

Rob is 53 jaar en woont in de oude woning van zijn ouders aan de Notarisappel in Geldermalsen. Een mooie plek waar hij terechtkwam na zijn echtscheiding en waar hij gelukkig mocht blijven wonen nadat zijn ouders kwamen te overlijden. Na het advies van de cardioloog verrees er naast het huis een professionele ruimte om vogels te gaan kweken. Vroeger werden er thuis altijd al duiven gehouden maar nadat bij Rob zijn gezondheid parten begon te spelen, moest hij hier in 2001 mee stoppen.

Met behulp van mensen uit de omgeving werd een start gemaakt met het kweken van vogels. Rob werd goed op weg geholpen door andere vogelkwekers uit de regio zoals Teus de Heus en Piet van Mourik. Samen met Dirkjan Stekelenburg startte hij in 2013 het kweken van parkietachtigen, de zogenaamde kromsnavels. Deze kwamen bij vogelkweker Peter van Harden vandaan. Vanaf dat moment werden er combinaties gestart, op zoek naar de perfecte kleur en mooiste vogel in zijn soort.

Aangezien Rob daar zelf moeite mee had vanwege zijn gezondheid ondersteunden Dirkjan en Dik de Bruin ook nog bij de bouw van het verblijf voor de vogels. Naast het huis in Geldermalsen wordt vanaf dat moment hard gewerkt om de perfecte vogel te kweken. De hobby van Rob was gestart en vol passie werkt hij nu door op weg naar vele prijzen en succesvolle vogelshows.

Ondanks de beperkingen die zijn gezondheidsklachten met zich meebrengen weigert Rob thuis te blijven zitten. Hij is lid van de vogelvereniging in Meteren en Tiel. Zijn hobby maar ook een zorgvuldig opgebouwd sociaal leven hebben hem door de moeilijkste tijden heen geholpen. Familie heeft hij nog weinig maar vrienden genoeg, uit het dorp en nu ook uit de vogelwereld. Hij is inmiddels ook lid van een Belgische vogelvereniging wat hem weer op andere plekken brengt en waardoor de hobby zelfs een internationaal tintje krijgt.

Trots is Rob al op zijn eerste onderscheidingen. Het parkietenkruis en bondskruis, twee belangrijke prijzen in de wereld van het vogelkweken. Plus zijn eerste kampioenschap, een Nederlandse kampioen in de klasse voor ‘fischerie wildkleur’, een bijzonder kleurcombinatie van groen, geel en rood. Voor Rob een mooie bevestiging dat hij in vrij korte tijd al goed bezig is. Dagelijks is hij ongeveer twee uur bezig met zijn vogels. Schoonmaken, voeding en natuurlijk de combinaties zien te maken.

De zaterdag staat helemaal in het teken van de vogels. De vogels krijgen rozenwater en speciaal kiemzaad en vorderingen worden zorgvuldig vastgelegd. De keurmeesters zijn streng en punten worden verdeeld op basis van schoonheid, kleur maar ook de verzorging. Niet iedere vogel wordt kampioen maar iedere vogel krijgt wel uitgebreide aandacht en zorg van Rob. Het is niet meer zomaar een hobby als afleiding maar een passie voor hem. De tegenslagen lijken ver weg en Rob straalt als hij over zijn vogels vertelt en als hij ermee bezig is.

MONDIAL 2019 De echte beloning voor het harde werk hoopt Rob in 2019 te krijgen wanneer de wereldkampioenschappen voor vogelkwekers in Nederland plaatsvinden. Daar hoog scoren zou voor Rob al een kroon op het werk van de afgelopen paar jaar zijn. Met het oog hierop worden nu de mooiste combinaties gezocht in de kweekkasten naast het huis in Geldermalsen. De kampioen moet er eigenlijk al tussen zitten want de door Rob gekweekte vogelsoort heeft op tweejarige leeftijd de meeste kans om hoog te scoren. Met hard werken en goede zorg hoopt Rob er in 2019 te staan, als trotse Geldermalsenaar en misschien wel wereldkampioen in zijn klasse.

bron/tekst en foto:nieuwsbladgeldermalsen

Rob van Lienden en de Tielse burgemeester Beenakker, omdat hij met zijn vogel het bondskruis had behaald bij de Tielse Vogelliefhebbers Vereniging

 

Bekijk ook

Terugblik op VOGEL 2020

Vogel2020 is voor de meesten van ons achter de rug. Echter nog niet voor ieder ...

2 opmerkingen

  1. Dit is onze mooie hobby op zijn best.

  2. Blijkt maar eens weer.als je met dieren om kunt gaan ? Kun je ook met mensen omgaan.
    Dieren geven je veel afleiding en plezier.
    Er zullen wel weer mensen zijn die hier een andere mening over hebben.
    Maar die zitten op het zelfde niveau als de dieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *