zondag 5 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Junkfood heeft impact op darmen van stadsvogels

Junkfood heeft impact op darmen van stadsvogels

Het dieet van stadsvogels heeft een negatief effect op de bacteriën in hun darmen. Dat blijkt uit een vergelijkende studie door onderzoekers van de universiteiten van Antwerpen, Gent en Toulouse. De minder vezelrijke voeding zorgt voor een lage diversiteit aan darmbacteriën, waardoor stadsvogels minder goed met veranderingen in hun dieet kunnen omgaan.
De wetenschappers vergeleken het dieet van stads- en plattelandsmussen. Daarvoor plaatsten ze in het wild gevangen vogels in twee volières: de ene groep kreeg een vezelarm stedelijk dieet (cake, chips, brood) voorgeschoteld, de andere een vezelrijk plattelandsdieet (tarwe, zonnebloempitten, meelwormen).

“Uit ons onderzoek blijkt dat voeding een belangrijke rol speelt bij de waargenomen verschillen tussen de stad en het platteland”, zegt bioloog Erik Matthysen van de UAntwerpen. “Stadsmussen hebben namelijk een minder vezelrijk dieet, waardoor de diversiteit en de samenstelling van hun darmmicrobiota – het geheel aan micro-organismen in hun darmen – erop achteruitgaat. Door deze lage diversiteit aan darmbacteriën zijn de stadsmussen zelfs niet gebaat bij een vezelrijk plattelandsdieet.”

Vanaf zes weken op een stadsdieet, was de diversiteit in de darmen aanzienlijk aangetast, bleek uit de studie. Omgekeerd kon het plattelandsdieet de diversiteit vergroten.

De stadsmussen waren echter alleen gebaat bij het voedzamere plattelandsdieet als hun darmmicrobiota bij aanvang van het experiment nog divers genoeg was. Deze resultaten suggereren dat de lagere diversiteit als gevolg van het leven in de stad gepaard gaat met een verlies aan plasticiteit van de microbiota, waardoor stadsvogels een beperkter vermogen hebben om met veranderingen in hun dieet om te gaan.

bron:nieuwsblad.be

Bekijk ook

Online handel wilde dieren in Nederland niet altijd legaal

Samen met TRAFFIC, IFAW en Interpol deed het Wereld Natuur Fonds vorig jaar onderzoek naar ...

1 opmerking

 1. Stadsmensen hebben een andere voedsel vertering .als mensen op het platteland.
  Ja .vreemd .hun in inzichten zijn ook anders.
  Op het platte land .weten de mensen dat je een koe melken moet.
  In de stad denken ze dat het uit het fabriek komt.
  Net als met vlees .op het platte land weet men dat men een dier slachten moet ,om vlees te krijgen .in de stad denkt men dat de supermarkt het zelf maakt.
  Ja verschil moet er zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *