dinsdag 22 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | Jonge zeearenden vliegen, maar blijven bij broedgebied

Jonge zeearenden vliegen, maar blijven bij broedgebied

De twee Flevolandse zeearendenjongen die dit voorjaar een GPS-zendertje kregen, zijn succesvol uitgevlogen. Dat zegt de Werkgroep Zeearend die de roofvogels volgt. De werkgroep bestudeert de gegevens van de GPS-trackers om meer te weten te komen over de vliegbewegingen en leefomgevingen van de arenden.
Eén van de arenden zit in de Leperlaarplassen in Almere, de andere heeft z’n nest bij het Spijkbos in Biddinghuizen. Wat de onderzoekers opvalt is dat ze vooral blijven vliegen rond het broedgebied. De twee vogels maakten ‘kleine reizen’ van zo’n zeven kilometer bij het nest vandaan. Volgens de Werkgroep Zeearend vloog de vogel uit de Lepelaarplassen twee keer richting de Oostvaardersplassen. De arend uit Biddinghuizen vloog nauwelijks richting de randmeren. De werkgroep geeft als verklaring dat dit komt door de drukke recreatievaart.
De roofvogel uit het Spijkbos bij Biddinghuizen heeft al meerdere vluchten gemaakt over het agrarisch gebied van Dronten. Daarbij is de arend meerdere windmolens gepasseerd. Een van de onderzoeksdoelen is er achter komen hoe arenden omgaan met turbines. Door te analyseren wat de vlieghoogte is in de nabijheid van windmolens kan bekeken worden of de arenden die ontwijken.
Eerder dit jaar kregen de arenden een zender.
De GPS-zenders slaan normaal gesproken om de vijf minuten de posities van de vogels op. Op momenten dat de vogels in de buurt van molens komen, wordt er om de 3 seconden een log gemaakt. Zo kunnen de onderzoekers het gedrag en vliegbewegingen van de zeearenden nog gedetailleerder in kaart brengen.
Volgens de werkgroep gaan de arenden vroeg of laat verder vliegen dan nu. Verwacht wordt zelfs dat ze hun geboortegrond verlaten. De werkgroep werkt momenteel aan een website waarop geïnteresseerden de vliegbewegingen van de arenden kunnen volgen. De Werkgroep Zeearend hoopt na de zomer daar meer duidelijkheid over te hebben.

bron: omroepflevoland

Bekijk ook

SP hekelt de plezierjacht op vogels in Zuidplas

De SP in Zuidplas hekelt de ganzenjacht op dit moment in de gemeente Zuidplas. De ...

1 opmerking

  1. Prachtig om deze vogels te volgen ,maar om na een paar maanden al gedragingen te verklaren lijkt mij natte vinger werk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *