zaterdag 14 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Jonge vogels gevonden !

Jonge vogels gevonden !

Een jonge vogel – nog dons tussen de veren – zit in een hoekje van de tuin. Oudervogels zijn in velden noch wegen te bekennen, het diertje kan niet vliegen, zoekt geen eten en lijkt verlaten. Overal liggen katten op de loer, of kraaien, of de hond van de buren. Wat moet u doen?
Moeilijk om te doen, maar help jonge vogels door ze te laten zitten. Deze kwetsbare fase hoort er nu eenmaal bij, het is een soort spoedcursus overleven in het wild. Zet het jong eventueel wat hoger (op een beschutte tak), houd de kat een paar dagen binnen en vraag de buren dat ook te doen. Als de vogel gewond is (hangende vleugel, slepende poot, bloed op de veren), bel dan de Dierenambulance!

Best een vol nest
Met tien kuikens is een vogelnest best vol, maar met tien jonge vogels barst het uit zijn voegen. Vaak wordt het nest gewoon te klein en komen de jonkies eruit voor ze volgroeid zijn. Dat is normaal. Ze leven die eerste dagen op de grond en lijken verweesd, maar zijn het niet. De ouders zoeken voedsel in de buurt en weten door bedelgeroep waar de jongen zitten. Na een dag of vier, vijf, soms eerder, kunnen ze vliegen en zichzelf in veiligheid brengen.

Ogen dicht, aan de vakantie denken
Een jonge vogel kijkt de kunst van het overleven af van de ouders. Veilig in een kartonnen doosje kan dat niet, met alle gevolgen vandien en volgens de letter van de wet is het ook verboden. Houd dat in gedachten en neem ze dus niet mee, ook al ogen ze zielig. Gewoon ogen dicht, aan de vakantie denken of juist het werk, het moet.

Klaargestoomd voor een leven in het wild
Niet alle jongen zullen het redden – de natuur is hard. Degenen die overleven, zijn klaargestoomd voor een leven in het wild. En juist die overlevers (misschien de grootste die het eerst kon vliegen, misschien de beste verstopper, misschien de snelste leerling) zorgen op hun beurt weer voor nageslacht dat precies heeft wat nodig is, om in deze wereld vol mensen en katten en hedendaagse gevaren te overleven.

Om te voorkomen dat de opvangcentra voor vogels net als elk jaar weer worden overstroomd, vinden wij het plezierig als u dit bericht wilt delen.

bron:Vogelbescherming
foto: eigen

Bekijk ook

NVWA MAAKT VOGELOPVANG VLEUGELLAM

De Vogelopvang in Naarden vangt even geen vogels meer op. Na een bezoek van de ...

1 opmerking

 1. Wat u moet doen?
  Ten eerste de kat hoort niet buiten te lopen.
  De meeste honden vreten geen vogels?
  Meestal .als je niet voert zomers .heb je niet veel kraaien in de tuin.
  Dan maar hopen de het jong clever is.? Zo niet ja dan heeft hij niet veel kans.meestal komen de ouders wel voeren.
  En soms wordt hij ook wel opgenomen door andere ouders.
  Zo niet , dan word het een dode vogel.en gaan de ouders weer over tot de orde van de dag , tot een nieuw nest .met nieuwe mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *