zaterdag 14 december 2019
Homepage | inheemse vogels | JONGE VISAREND VLIEGT UIT

JONGE VISAREND VLIEGT UIT

De eerste in Nederland geboren visarend heeft donderdag ( 4 augustus)  het nest in de Biesbosch verlaten. ,,Breaking; De visarend is uitgevlogen!!”, jubelde boswachter Thomas van der Es op Twitter.

Onder het toeziend oog van een groep vogelaars fladderde de jonge roofvogel het nest uit. De vogelaars stonden met hun camera’s en telelenzen al bijna twee weken te wachten op deze ‘historische vlucht’.

In de Biesbosch wonen twee visarendparen. Ze hebben er nesten gebouwd en verblijven er gedurende de zomermaanden. In het voorjaar bleek een van de paartjes te broeden. Dat was voor het eerst in Nederland. Staatsbosbeheer hield het paar sindsdien nauwlettend in de gaten.

Dat visarenden broeden en jongen krijgen in Nederland is een unicum, zegt Staatsbosbeheer. De grote vis etende roofvogels gebruiken ons land doorgaans alleen als tussenstop tijdens hun trektocht van hun overwintergebieden in Afrika en hun broedgebieden in het oosten en noorden van Europa.

Boswachter Van der Es: ,,Dit is echt goed nieuws voor de Nederlandse natuur. Dat een prachtige vogel als de visarend weer terug is als broedvogel in ons land zegt iets over de kwaliteit en de schaal van het gebied”.

bron: Vroegevogels
foto: eerder geplaatst

Vogelaars staan klaar voor de eerste vlucht van het jong (foto: Hans Gebuis)
En nu maar hopen dat ze het moment niet hebben gemist (foto: Hans Gebuis)

Bekijk ook

Rechtbank Den Haag verbiedt opnieuw afschieten van smienten in Zuid-Holland

De Rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat er geen afschot van smienten mag plaatsvinden ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *