zondag 9 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Jonge visarend vliegt bijna uit

Jonge visarend vliegt bijna uit

Af en toe richt de jonge visarend zich op en flapt dan even stevig met de vleugels. De beelden die RTL uitzond laten dat moment zien. Na zo’n oefening kan de vogel weer tijden rustig liggen en wachten tot er een vis wordt gebracht. Afgelopen weekend stonden vogelaars al klaar met hun camera’s, hopend op de eerste vlucht van de jonge vogel. Die neemt echter alle tijd.
Vliegen is durven
John Wright van het Rutland Osprey Project kijkt jaarlijks honderden uren naar visarenden en vertelt wat we kunnen verwachten van de eerste vliegpogingen (vrij vertaald): ‘Vliegen is vooral een kwestie van durven. Het jong zal eerst proberen om tot een paar meter boven het nest te komen en weer landen. De tweede stap is dat het een paar minuten rondvliegt binnen pakweg 300 meter van het nest en in de buurt probeert te landen. Na zo’n vlucht komt het jong wel weer op het nest terug. In de dagen erna maakt het veelal korte vluchten nabij het nest.’ Hopelijk krijgen vogelaars de kans om deze vliegpogingen goed te zien.
Op naar meer?
De geslaagde broedpoging van de visarenden is vanaf het moment dat het nest dit voorjaar werd afgebouwd bijna van dag tot dag gevolgd. Even leek het dat er twee jongen uit het ei waren gekomen, maar uiteindelijk groeide één jong groot. Het nest bevindt zich op veilige afstand van de openbare weg, maar is door de telescoop goed te zien. Het bevindt zich in het uitgestrekte krekenstelsel van de Noordwaard, met ondiepe en visrijke wateren. Een perfect broedgebied voor de visarend. Maar in dat opzicht niet uniek; er zijn veel meer natuurgebieden met zowel geschikte nestplekken als visrijk water. De verwachting is dat de soort ons land vlot kan gaan koloniseren. Vestigingen in het buitenland lieten al zien dat zoiets heel snel kan gaan.

Bron: Albert de Jong, Sovon Vogelonderzoek Nederland
Foto: Hans Gebuis

Vogelaars staan klaar voor de eerste vlucht van het jong (foto: Hans Gebuis)
Vogelaars staan klaar voor de eerste vlucht van het jong (foto: Hans Gebuis)

 

 

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *