zondag 9 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | JONGE AALSCHOLVERS ZIJN ER VROEG BIJ

JONGE AALSCHOLVERS ZIJN ER VROEG BIJ

Aalscholvers zijn een van de vroegste nestelaars van ons land. In januari zijn ze al hun nesten aan het klaarmaken voor de broedtijd. Soms zijn ze in februari zelfs al aan het broeden. In deze tijd zijn de aalscholvers op hun mooist in hun diepgroene verenpak, met witte dijen en wangen.
Vroege Vogels
De Zuid-Hollandse aalscholvers van de Nieuwkoopse Plassen behoren tot de vroegst broedende aalscholvers van Nederland. Bijna ieder jaar leggen de grote zwarte vogels in januari al eieren. De broedkolonies zijn gelegen op rustige plekken, zodat de vogels tijdens het broeden niet verstoord worden.
Torpedo-ei
Aalscholverkuikens zijn erg kwetsbaar. Uit een aalscholverei komt eigenlijk geen kuiken maar een embryo. De aalscholver legt haar eieren in feite te vroeg, als ze nog te klein en niet af zijn. Toch is dat evolutionair voordeliger dan langer rondvliegen en moeten duiken met een zwaar ei in haar lijf.
Tweede leg
In maart kruipen de eerste aalscholver-jongen uit hun ei. Het is direct flink aanpoten, als je als aalscholver-jong uit het ei kruipt en het is nog winter, met nachtvorst. Doordat de aalscholvers zo vroeg beginnen met broeden, kunnen ze later in de lente nog beginnen aan een tweede leg. Zo kunnen ze veel jongen grootbrengen.

bron:Vroegevogels

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

1 opmerking

  1. Zijn vele vissers niet blij mee.een eerste legsel niet ? En een tweede al helemaal niet,er komt een overschot aan deze vogels ten koste van ? Veel vissen zoals de paling?
    En nu?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *