dinsdag 21 januari 2020
Homepage | regelgeving | Jager schiet papegaai Rambo neer: ‘Je jaagt toch niet op huisdieren?’

Jager schiet papegaai Rambo neer: ‘Je jaagt toch niet op huisdieren?’

Een jager heeft zaterdag in het Belgische Westmalle een rondvliegende papegaai afgeschoten. Joseph Verdyck, eigenaar van papegaai Rambo, heeft aangifte gedaan bij de politie. ,,De opleiding van mijn papegaai tot vrij rondvliegende vogel heeft duizenden euro’s gekost, maar het verlies van Rambo is met geen geld goed te maken”, zegt Verdyck.

oseph Verdyck is een vogelliefhebber die thuis vier papegaaien heeft. Een ouder koppel en twee jongen: Rambo en Mero. De twee jonge papegaaien zijn vanuit het ei opgeleid tot ‘vrij vliegende vogel’. Daarvoor zit Joseph in een groep van Free Flight liefhebbers.

,,Rambo is na drie jaar een volleerde free flight vogel. Volgens kenners is hij één van de best opgeleide papegaaien in België. Hij mag samen met Mero elke dag uitvliegen, in de zomer wat langer dan in de winter. Daarvoor gaan wij dikwijls naar een akker in Westmalle. De boer heeft ons daarvoor toestemming gegeven. Iedereen in de buurt kent onze papegaaien”, laat hij weten.

Zaterdagmiddag waren enkele jagers in de buurt. Eén van hen zag de vogel vliegen en haalde hem neer. Volgens Verdyck hebben jachthonden de vogel daarna verscheurd en zijn nek gebroken. De jager liet de dode papegaai achter aan een beek.

Toen Verdyck verhaal ging halen, verontschuldigde de jager zich, stelt de eigenaar van Rambo. Hij wist niet dat de papegaai dagelijks een vrije vlucht maakt in de buurt van de Sint-Jobbaan in Westmalle. De jager zag de vogel overvliegen en legde aan. Volgens Verdyck gaf hij als reden op dat de jacht op exotische vogels is toegestaan. De man zou beloofd hebben zijn verzekeringmaatschappij te vragen of er een schadevergoeding kan worden uitbetaald.

Joseph Verdyck: “Die man heeft puur voor zijn plezier op Rambo geschoten. Een jager jaagt op wild: op konijnen, duiven, fazanten. Toch niet op een felgekleurde papegaai die duidelijk een rood harnasje aanheeft. Dat is een huisdier, daar schiet je niet op. Ik heb aangifte gedaan op het politiekantoor te Brecht en heb mij echt kwaad moeten maken vooraleer ze een proces-verbaal wilden opstellen.”

bron: ad.nl

De blauw gele ara

Bekijk ook

Vogelgriepvirus nu ook in oosten van Duitsland opgedoken

In Duitsland is een geval van het vogelgriepvirus H5N8 ontdekt, meldt de overheid van de ...

8 opmerkingen

 1. Het los laten vliegen van een papagaai. Ja, neem je risico’s.
  Een sperwer? Een kat? Een marter? Zelfs een hond?
  Maar een jager! Nee dit heeft niets met de jacht te maken,maar ? Ik mag toch aannemen dat deze papagaai niet in de bebouwde kom vloog?mocht dat wel zo zijn ? Jachtakte inleveren.
  Mocht het niet zo zijn? Los laten vliegen brengt risico’s mee.
  Net als het los laten lopen van een kat ,of ? Een ander dier.

  • Beste long
   Hier gaat het erom dat de jager op een ara schoot , een jager mag maar alleen op wild schieten en niet op exotische vogels zelfs in jachtgebied.
   Een jager ziet toch wel het verschil tussen een duif , fazant , eend en een ara.
   En de eigenaar van Rambo had toestemming van de grondbeheerder om Rambo te laten vliegen op zijn privé terrein.
   Dus als je over risico’s spreekt zal het wel over de natuurlijke gevaren zoals roofvogels.

   • Beste Dimitri

    Wat is het grootste natuurlijk gevaar bij dergelijk free flight.

    Dat de vogel-Ara alleen vliegt, terwijl soortgenoten in groep leven-vliegen.
    Dat is het grote verschil met roofvogels-valkeniers, die leven doorgaans alleen of per koppel. En bezitten genetisch instinct vanaf de geboorte, terwijl dat bij papegaaien wordt aangeleerd door ouders en in groepsverband. Dat is ook de reden waarom papegaaien zo afhankelijk zijn.
    Vanwege handopfok kennen dergelijke vogels maar één ouder-vogel, en dat is de persoon die dergelijke vogels met de hand opvoed. Ook de reden waarom dergelijke vogels voor stress situaties zorgen wanneer ze in een groep terecht komen. En is het probleem wanneer dergelijke vogels terechtkomen in een vogelopvang.
    Zelf aan de lijve ondervonden hoe moeilijk het is om dergelijke vogel ergens te plaatsen vanwege overleiden van de eigenaar. En als het dan nog gaat waar bewijs legale herkomst nodig is, is het nog des te moeilijker.

    Hopelijk wint het emotionele het niet van het natuurlijke. Want dan zijn vogel hobbyisten verkeerd bezig.
    Denkd U dat de personen die achter de schermen hebben gestreden voor verbod handopfok dit voor hun plezier hebben gedaan.
    Wel de organisatie-personen waar ik naar verwijs hebben daar aan mee gewerkt. En houden zich ook bezig met allerhande kweekprojecten, zoals bij neushoornvogels.

    Bekijk informaties “Avian Behavior International
    Daar worden 15 argumenten aangehaalt van/bij gevaren-risicos free flight .
    Eén van de meest voorkomde is “vliegt uit zicht”
    Als laatste argument “wordt neergeschoten door buurman”.
    En wat als dergelijke vogel opschrikt bij een geweerschot of wat anders, en wegvliegt uit zicht.
    Dit zijn allemaal risicos waar free flight liefhebber rekening mee moet houden

    Dit neemt niet weg dat het meer dan nodig is wat betreft duidelijke afspraken-wetten.
    Maar nog belangrijker is dat die duidelijke afspraken-wetten worden opgevolgd-nageleefd. En niet zoals het nu meermaals aantoegaat. Eigen belangen eerst, al of niet financiéle belangen.
    Morele schade is niet te vergoeden.
    Maar dan komt er heelwat bij kijken:
    Europese maatregelen.
    Belgische-Federale maatregelen.
    Belgische-gewesten maatregelen.
    Bebenelux overeenkomsten-maatregelen.
    En laat het nu een toeval zijn dat Vlaams gewest gevraagd heeft, voorstellen heeft ingediend, wat betreft Bebenlux overeenkomsten-maatregelen wat betreft het jagen exotische soorten.

    Heb nog eens de informatie bekeken bij door jager doodschieten van een “top” hond (hondenshows).
    De rechtelijke uitspraak morele schade was 1000 Euro en 39000 Euro waarde hond. Terwijl de eis van de eigenaar veel hoger was, een cijfer gevolgd door vijf nullen.
    Bovendien zes maanden gevangenis straf voor de betrokken jager.

 2. Opnieuw meer dan voldoende voldoende stof tot juridische-gerechtelijke discussies.
  Alleen al omdat het hier gaat om een vrij vliegende vogel in de natuur die eigendom is van privaat persoon en niet de overheid-vogelbescherming eigenaar is, wat bij jachtdecreet doorgaans het geval is.
  De eigenaar van de vogel zal zwart op wit moeten bewijzen conform de huidige free-light vogelmaatregelen Vlaams Gewest. Het zelfde is voor de betrokken jager van toepassing volgens het huidig jachtdecreet Vlaams Gewest.
  Eens benieuwd of de verzekering bij dergelijk voorval zal tussen komen.
  Maar dat belet niet om vast te stellen dat dergelijk voorval te betreuren is en meer dan waarschijnlijk kon vermeden worden.

 3. Hubertus Vereniging Vlaanderen
  Oproep tot beheer van verwilderde duiven;
  In Belgie is er een oproep om hun reisduiven tussen 17 december en 9 januari op te hokken, zodat bejaging verwilderde exemplaren zonder incidenten kan plaatsvinden.
  In die tijdspanne worden wij als jagers en bijzondere veldwachters opgeroepen om afschot van verwilderde duiven te realiseren.
  Onder andere volgende maatregelen zijn van toepassing;
  U kan uitsluitend op terreinen waarop u jachtrecht hebt verwilderde duiven schieten. Op andere terreinen is geen afschot mogelijk. Ook niet met een melding van bestrijding.
  U hebt een legale reden om op het veld te zijn met het geweer. Dit is met name zo als het afschot gebeurd tijdens de jacht of de bestrijding van andere soorten conform de jachtwetgeving/het soorten besluit
  Afschot van geringde duiven is verboden.
  Afschot binnen de 150 meter in de richting van woningen en gebouwen is verboden.

  PS. Bestrijding van andere soorten conform de jachtwetgeving/het soorten besluit kan mogelijks in dit voorval een belangrijke invloed hebben.
  Ook zal er eventueel rekening worden gehouden met exotische vogelsoort die voorkomt op/bij Cites/Bijlage (Bijlage B). Hopelijk komt de eigenaar van neergeschoten vogel daardoor nog niet meer in de problemen (Bewijs legale herkomst).

 4. Tja,het bewoog en dan is de verleiding voor sommige jagers groot.Nu weer onder de mom dat het een exoot is. Postduiven liefhebbers kennen dit gedrag maar al te goed.

 5. ik vind het jammer dat er een vergelijk word gemaakt tussen duiven en een ara, dit wil alleen maar zeggen dat de meeste een ara niet kennen in real life. Een ara zo als Rambo is niet een gewoon vogeltje dat je in een kooi zet en hem voor de rest van zijn leven daar laat zitten, ze hebben ruimte nodig en veel ruimte, daarom dat veel ara bezitters er voor kiezen hem eens regelmatig buiten los te laten, en dit word door de vogel in dankbaarheid terug gegeven.
  Het is een vogel met karakter en zal zich laten horen als hij niet tevreden is, en daarom ook onhandelbaar worden en zo komen ze vaak in een opvangcentrum terecht of te koop gezet. Ze moeten hun energie kwijt en zo dus ook hier, even een vrije vlucht wat een heel mooi zicht is om naar te kijken, dus een jager kan heel duidelijk zien of het om een wilde vogel gaat of een tam exemplaar, en zeker hier omdat hij een fel rood harnas aan had om hem aan een leiband te hangen als je weg gaat. Ook is een ara een heel aanhankelijk dier, je hoort vaak dat als hun partner sterft de wederhelft een tijdje later ook sterft van verdriet (dit is geen zever) een treurende ara gaat vaak dood, dus ik hoop dat de andere 3 ara’s die in hun bezit zijn niet beginnen te treuren.
  voor de rest IVM de jager, hij heeft al laten aan tonen dat hij bij zijn verzekering gaat vragen of de eigenaar een vergoeding kan krijgen, een goeie start, moet dit niet het geval zijn dat de verzekering niks uitbetaald, dan hoop ik dat hij zelf met een compensatie zal af komen en zo zijn echt berouw toont, al is er een verlies van een goede vriend met niks goed te maken. opa dit moment zijn er veel kwade reactie rond aan het gaan, zelf ik zelf heb hier geen begrip voor omdat ik zelf in het bezit ben van een ara, dan lees ik dat de eigenaar zal moeten bewijzen of de ara legaal hier in belgie is, hoe zou jij reageren als jager als ik jullie jagers hond voor je ogen neer knal en dan nog eens op je hond begin te stampen zodat zijn nek breekt, en dat recht voor je neus, ik vind dat het baasje van rambo zich zeer fatsoenlijk heeft gedragen en zeer kalm ik gebleven, want ik denk dat ik dat niet zou kunnen.
  maar ja het is weer gebeurt, en het zal wel weer een heel getouwtrek worden denk ik.
  ik hoop dat er een oplossing gevonden word waar rambo zijn baasje vrede mee vind en dat er ook een duidelijk wetgeving komt IVM dit.

 6. Jammer genoeg moeten er eerst dergelijke voorvallen zich voordoen vooraleer er een “duidelijk” wetgeving tot stand komt.
  Er is geen enkele wetgeving die zegt dat op dergelijke exotische vogel al of niet mag gejaagd worden. Het enige waar mogelijks rekening wordt mee gehouden is al of niet beschermde uitheemse vogels.
  Dit geld ook voor/ bij Free Flight liefhebbers. Ook voor hen zijn er geen specifieke maatregelen, de enige maatregelen zijn maatregelen beschermde vogels en of dierenwelzijn. Voor de rest wordt gekeken naar maatregelen valkenier- roofvogelshow, zoals op privaat domein. Net alsof dergelijke vogels grenzen van die private gronden-akkers respecteren. Trouwens de toestemming moet gebeuren door de grondeigenaar zelf, en niet door de pachter van die grond.
  Wat als er straks een verbod komt om met dergelijke vogels in het openbaar te verschijnen, er mee gaan wandelen, etc, zoals bij roofvogels. En of maatregelen huisvesting bij dergelijke vogels. En vroeg of laat komen die maatregelen er. Zoals op sommige plaatsen-Landen binnen de EU al van toepassing is, een algemeen verbod om dergelijke vogels te houden in woonkamers, slaapkamers, etc. En wat in Belgie-Vlaanderen al van toepassing is bij roofvogels. Dit is de eerste groep-vogels, bij vogel hobbyisten, waar er officieel minimum afmetingen huisvesting van toepassing zijn. De volgende op de lijst zijn soorten papegaaien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *