woensdag 22 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | Ja, katten richten echt slachtingen aan

Ja, katten richten echt slachtingen aan

Nieuw onderzoek bevestigt de harde waarheid van de kat als roofdier. Een kattenaanval op kleine dieren is vrijwel altijd fataal.

Voor klein wild vormt de kat een van de grootste gevaren. Dat concluderen Amerikaanse dierenartsen op basis van gewonde dieren die zij behandelden. Hun artikel staat deze maand het Journal of Wildlife Management. Zelfs met medische zorg sterven de meeste vogels en zoogdieren nadat ze zijn toegetakeld door een kat.

Het onderzoek valt midden in de discussie over de sterfte die loslopende katten onder wilde vogels en zoogdieren veroorzaken. Het onlangs verschenen boek Cat Wars verhevigde die discussie. Daarin hekelt de ecoloog Peter Marra de door katten aangerichte slachting. Veel katteneigenaren hebben juist de indruk dat het wel meevalt, vaak omdat hun eigen kat weinig dieren naar huis brengt.

Ecologen werpen tegen dat de dode dieren die mensen zien, maar een fractie vormen van de slachtoffers die miljoenen katten maken.

Volgens een rekenmodel doden katten in de VS jaarlijks tussen de 1,4 en 3,7 miljard vogels. 30 procent is het slachtoffer van loslopende huiskatten, de rest valt in de klauwen van verwilderde katten. De dierenartsen willen met hun artikel inzicht geven in de omstandigheden waarin dieren door katten worden aangevallen.

De cijfers komen van het Wildlife Center in Virginia. De VS hebben een traditie van Wildlife Centers waar dierenartsen en vrijwilligers zieke, verwonde of verweesde dieren oplappen en terugzetten in de natuur.

bron:NRC

Poeslief ?
Poeslief ?

Bekijk ook

Torenvalk van héél dichtbij (video)

De meeste mensen zullen een torenvlak wel eens in de lucht zien hangen langs de ...

1 opmerking

  1. Wanneer hebben we in Nederland dat eens Door? Deze horen op de lijst van negatieve soorten, Ook gezien de economische schade dat ze aanrichten door de ziektes die ze verspreiden, hun drang om alles te doden wat kleiner is als hun ,zonder dat daar een noodzaak voor is ( voedsel)
    Hebben we het nog niet over de kosten van de stampvolle assiels ,hun ? Liefhebbers halen liever een nieuwe op.
    Over liefde Gesproken? Zolang katten gratis verkrijgbaar zijn ,zal niemand de kosten van opvang betalen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *