zaterdag 18 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | IS HET EEN AZUURMEES? OF EEN PLESKE’S MEES? (video)

IS HET EEN AZUURMEES? OF EEN PLESKE’S MEES? (video)

De zeer zeldzame azuurmees in Bergen kwam, na 2 uur hoog in de bomen gezeten te hebben, eindelijk naar beneden en kon gefotografeerd en gefilmd worden”, aldus filmer Rick ’t Hart.
De azuurmees komt vooral voor in Rusland en centraal Azië en is de afgelopen tijd vaak als dwaalgast in Nederland waargenomen. Op de site van Dutch Birding komt men echter tot de conclusie dat het in dit geval om een zogenaamde ‘Pleske’s Mees’ gaat. Het gaat dan om een hybride kruising tussen de azuurmees en de pimpelmees. Deze vogels bezitten kenmerken van beide soorten en de zang is afwijkend. Hoe dan ook het is een bijzonder vogeltje.
redactie: Op de foto de zuurmees, daaronder een tekening van het verschil tussen een azuurmees en een pleske’s mees; hybriden verschillen nogal eens van kleur

bron:Youtube/Vroegevogels

Bekijk ook

Pluimveesector wil ophokplicht door oprukkende vogelgriep

Pluimveeorganisaties sturen samen een brief aan het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ze willen ...

3 opmerkingen

 1. heeft deze ook een ring om?
  ja veel natuur fotografen en vogelspotters willen doen geloven? Dat deze ook hier voorkomen?
  doen ze ook wel?
  maar het meest bij volièrehouders en ?
  ja daar ontsnapt er wel eens één.
  en dan staan alle vogel spotters op tilt.
  wat vaak niet nodig is we hebben veel kwekers hier van.

 2. Inderdaad hebben dergelijke voorvallen meermaals te maken met in gevangenschap ontsnapte vogels, al of niet in gevangenschap gekweekt. En bewijs nog maar eens de verschillen bij vogel hobbyisten.
  Vogel hobbyisten spotters-fotografen houden doorgaans geen rekening met vogels die in gevangenschap gehouden-gekweekt worden.
  Vogel hobbyisten die onder andere deelnemen aan tentoonstellingen, houden geen rekening met natuurvogels (zie vraagprogramma-standaardeisen).
  Kruisingen van “nauw” verwante soorten-ondersoorten, zoals berezowski, flavipectus en carruthersi, worden meermaals aanzien als “nieuwe” soort-ondersoort “pleskii”.
  Zang van vogels in gevangenschap gekweekt hebben meermaals niet de zelfde zang als soortgenoten in de natuur.
  “Bleske” mezen zijn in de eerste plaats streekgebonden wat het uiterlijke zichtbare aangaat, ook wat zang aangaat. Zo zijn er duidelijk verschillen wat betreft “bleske” mezen in Polen, Rusland, Zweden, Finland, etc.
  Enkele opmerkelijke verschillen tussen “pleske-s” mezen en azuurmezen zijn;
  Staartveren: korter, minder wit, licht golvend-wigvormig.
  Vleugels; korter,
  Borst; meer grijs met doorgaans wat geel.
  “Bleske-s” mezen zijn meermaals geelborst azuur-mezen, en of nauwverwant ermee .

 3. Toch wel opmerkelijk dat Dutch Birding op het zelfde tijdstip en zelfde plaats melding maakt van Azure Tit spp. tianschanicus/yenisseensis.
  Heeft het dan te maken met één en de zelfde vogel, wat betreft uiterlijk zichtbaar en of zang?
  Op welke basis baseert Dutch Birding zich dan om dergelijke informatie te verkondigen?
  De kans is nog des te groter dat het te maken hebben om een ontsnapte azuurmees, een ondersoort ervan, en of kruising ondersoorten. Want hoeveel “zuivere” soorten-ondersoorten worden er in gevangenschap nog gehouden-gekweekt. Zie putters, goudvinken, magellaansijzen, etc. Vooral vanwege gebrek aan kennis en of gebrek aan aantal, wat betreft poppen. Want meermaals zijn verschillen ondersoorten bij poppen minimaal. En waardoor vooral vanwege het commerciéle, poppen worden aangeboden die genetisch eigenlijk mannen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *