woensdag 22 januari 2020
Homepage | natuurbescherming | Intratuin in Nuenen stopt met de verkoop van vogels en knaagdieren

Intratuin in Nuenen stopt met de verkoop van vogels en knaagdieren

Intratuin in Nuenen stopt met de verkoop van vogels en knaagdieren

NUENEN – Tuincentrum Intratuin in Nuenen stopt met de verkoop van kleine dieren zoals vogels, hamsters, cavia’s en konijnen. Het tuincentrum is tot die beslissing gekomen omdat het dierenwelzijn hoog in het vaandel heeft staan. Klanten die naar de winkel komen om er een huisdier te kopen, komen waarschijnlijk van een koude kermis thuis. De meeste dierverblijven zijn namelijk al leeg en een aantal dieren blijft permanent in de winkel en worden niet meer verkocht.

Het tuincentrum is twee weken geleden al gestopt met de inkoop van de dieren. Ook de andere winkels van de Nuenense franchisenemer in het Gelderse Elst en Malden staken de verkoop van de kleine dieren.

Samenwerking met dierenorganisaties
In de winkel zijn posters opgehangen met de namen, adressen en telefoonnummers van dierenopvangcentra in de buurt. “Dat is eigenlijk ook waarom wij deze beslissing hebben genomen”, vertelt bedrijfsleider Hans van der Vleuten. “Daar zitten namelijk ook nog een heleboel lieve dieren die op zoek zijn naar een goed thuis.”

Het Nuenense tuincentrum heeft de plannen besproken met de Dierenbescherming en de verschillende dierenopvangcentra in de buurt. Zij juichen het initiatief van het tuincentrum toe. Al vreest de Dierenbescherming wel dat de verhandeling van kleine dieren via bijvoorbeeld Marktplaats gestimuleerd wordt. “Bij ons mag en kun je er vanuit gaan dat de diertjes goed verzorgd zijn, dat is bij verkopen via Marktplaats natuurlijk veel moeilijker te controleren.”

‘Hopen dat er meer tuincentra volgen’
Niet in alle winkels van Intratuin worden kleine dieren verkocht, dat mogen de franchiseondernemers zelf bepalen. “Nuenen ook niet de eerste vestiging die hiermee gestopt zijn”, aldus Van der Vleuten. “We hopen dat ook andere Intratuin-ondernemers dit voorbeeld volgen en wellicht ook andere tuincentra.”

bron: omroepbrabant

vogels

Bekijk ook

Vogelasiel: ‘Doorgaan, de boel niet laten instorten’

Vogelhospitaal Naarden was een maand terug hot news toen het asiel de deuren moest sluiten ...

3 opmerkingen

 1. Goede voorlichting in het kopen van dieren is een must,niet het verplaatsen,omdat zg dieren welzijn tevreden te stellen,dieren horen vanaf de oertijd al bij mensen ,goede verzorging ook.

 2. Ja, hier in België zijn er ook al enige zaken gestopt met de verkoop van kleine dieren. De regelgeving hieromtrent is zodanig veeleisend geworden dat het financieel niet meer lonend is om die afdeling in stand te houden.
  Natuurlijk is het veel eleganter en beter voor het imago om daar een nobele zaak zoals “dierenwelzijn” aan te koppelen en tegelijk de zorg voor dat “welzijn” maar aan anderen over te laten…

 3. Natuurlijk kun je dieren ook in een asiel ophalen,dit zou ook moeten.een mogelijkheid is dan ook dat intra tuin en andere winkels deze zouden verkopen.
  Maar onze assiels zitten vol katten ?en toch halen mensen weer nieuwe op.
  Dus als onze??? Dieren partij aan de verkoop een voorbeeld willen stellen,begin is met de huispoes,
  Bedoel niet die op hoge hakken.maae diegenen die de natuur leeg roven en zandbakken onderschrijven met hun ziektes.
  Maar daar hoor ik natuur beschermers nooit over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *