vrijdag 29 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | ‘Insleeprisico van vogelgriep niet verder toegenomen’

‘Insleeprisico van vogelgriep niet verder toegenomen’

Het insleeprisico van hoog pathogene vogelgriep door wilde vogels op Nederlandse pluimveebedrijven lijkt niet te zijn toegenomen de laatste weken”, zegt voorzitter Arjan Stegeman van de Deskundigengroep Dierziekten. „Het virus is deze winter niet vastgesteld bij wilde vogels in ons land. In Oost-Europa zijn er wel veel uitbraken.”
Iets verhoogd ten opzichte van januari, schatte de Deskundigengroep Dierziekten het insleeprisico van hoog pathogene vogelgriep (HPAI) op 10 februari in. Dit naar aanleiding van een uitbraak van HPAI in Duitsland. „Het insleeprisico van HPAI door wilde vogels lijkt mij zeker niet te zijn toegenomen de afgelopen twee weken”, zegt Arjan Stegeman. De hoogleraar epidemiologie infectieziekten van de Universiteit Utrecht is voorzitter van de Deskundigengroep Dierziekten. Deze groep van experts, met verschillende specialismen, adviseert de minister van Landbouw over de bestrijding van besmettelijke dierziekten. Voordat de ophokplicht 11 maart afloopt, komt de groep met een nieuw advies.

In de insleep zitten volgens Stegeman twee componenten. „Eén via de wilde vogels, dat lijkt me niet toegenomen door de westelijke stroming en het feit dat het in Duitsland verder rustig is gebleven. En twee indirecte contacten met Oost Europa. In Polen is het nog steeds erg onrustig en via indirecte contacten kan het virus hier natuurlijk makkelijk worden geintroduceerd”, waarschuwt Stegeman. Hij adviseert de pluimveesector de hygiëne streng in acht te nemen om insleep vanuit Oost-Europa te voorkomen.

bron:pluimveeweb/TomSchotman

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *