zaterdag 19 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | Ingrijpen politie en gemeente noodzakelijk na signalering zeldzame velduil.

Ingrijpen politie en gemeente noodzakelijk na signalering zeldzame velduil.

Onlangs streek een aantal zeer zeldzame velduilen neer in de Eendragtspolder bij Zevenhuizen. Helaas bracht dit overwinteringsbezoek ook de nodige andere bezoekers op de been, met alle gevolgen van dien voor de uilen en voor de omgeving.

De velduilen die momenteel in de Eendragtspolder verblijven worden tot de één na zeldzaamste uilen van Nederland gerekend. Vermoedelijk is deze groep afkomstig uit noord- en oost Europa en brengen ze hier een deel van de winterperiode door. Juist die zeldzaamheid van de dieren trekt een grote groep vogelliefhebbers aan die gewapend met camera’s en verrekijkers de polders in trekken.

Vanaf begin december van dit jaar zijn de vogels gesignaleerd bij Zevenhuizen, en vanaf die tijd is het dus ook erg druk met vogelliefhebbers in de Eendragtspolder. Spotters, fotografen maar ook “dagjesmensen” rijden af en aan over de doodlopende weg die door de polder loopt, de zogenaamde Slingerkade. Op deze smalle weg geldt een parkeerverbod waar de de vele bezoekers zich helaas weinig van aantrekken. Ter hoogte van de velden waar de uilen zich zouden bevinden worden auto’s links en rechts in de wegkanten gezet, met grote schade aan de bermen en lange verkeersopstoppingen als gevolg. Op het hoogte punt van de bezoekersinvasie werden 68 geparkeerde auto’s in een half uur tijd geteld. Bijkomend gevolg van de parkeer- en kijkersfile is dat de weg voor hulpdiensten een bijna onneembare vesting wordt, zoals deze week bij een incident bleek, en dat ook de bezoekers van de verderop gelegen roeibaan het complex nog slechts met veel moeite konden bereiken.

Maar de grootste gevolgen zijn er mischien wel voor de vogels zelf. Begin december zijn er maar liefst acht van de zeer zeldzame velduilen geteld in het gebied. Helaas zijn er inmiddels drie overleden exemplaren aangetroffen. Van één vogel wordt vermoed dat hij in schrikdraad terecht is gekomen, van de tweede is de doodsoorzaak onbekend, nummer drie is onlangs met een gebroken nek naast de weg aangetroffen, hoogst waarschijnlijk na een aanrijding met één van de vele langsrijdende auto’s.

Het is al diverse keren gebeurd dat de vogels, indien ze toevallig neerstreken in de buurt van de weg, bijna belaagd werden door een kleine groep overenthousiaste fotografen die van het tallud af renden in de richting van de vogels. De vogels schrokken hier soms zo van, dat ze direct weer optrokken om terug te keren naar de verderop gelegen velden. Voor de uilen is deze periode bedoeld als rustperiode om voedsel (voornamelijk muizen) binnen te krijgen, echter vinden ze op deze manier weinig rust en worden ze er zelfs gestressed door, met alle gevolgen van dien.
Om de rust van de velduilen wat meer te waarborgen, is er na intensief overleg tussen politie Waddinxveen- Zuidplas, gemeente Zuidplas en het recreatieschap Rottemeren besloten om een stopverbod voor voertuigen in te stellen op de Slingerkade in de Polder. Dit houdt in, dat er nu dus niet alleen niet geparkeerd mag worden op de weg, maar zelfs niet meer gestopt mag worden. Hier zal de komende tijd streng op gehandhaafd worden door de politie om zo nog meer schade aan het gebied en eventuele stress voor de velduilen zo veel mogelijk te voorkomen. En er op die manier een kleine bijdrage aan te kunnen leveren dat de al zo zeldzame vogel, niet nog zeldzamer wordt in Nederland.

bron: omroepzuidplas.nl
foto: “Asio-flammeus-001” by Mdf – Eigen werk. L Wikimedia Commons

800px-Asio-flammeus-001

Bekijk ook

De beroemde parkietenman uit India (video)

Hij haalt regelmatig de wereldpers en komt voor in allerlei films. Maar hij voert dan ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *