donderdag 20 februari 2020
Homepage | regelgeving | In België is de ophokplicht voor pluimvee verlengd.

In België is de ophokplicht voor pluimvee verlengd.

Omdat in België het risico op besmetting met vogelgriep nog steeds aanwezig is, worden de preventieve maatregelen voor vogelgriep opnieuw met 30 dagen verlengd tot en met 9 april.
Dit betekent dat alle pluimvee en vogels nog steeds opgesloten moeten blijven of gehouden worden onder netten om contact met wilde vogels te vermijden. Voor activiteiten die weinig risico inhouden op contact met wilde vogels worden verdere versoepelingen mogelijk. Dit meldt het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen).
Besmetting
Hoewel het aantal uitbraken bij gehouden vogels in de buurlanden stilaan afneemt, blijft het aantal besmettingen bij wilde vogels zeer hoog. In België zijn tot nu toe een besmetting bij een houder van siervogels en twee besmette wilde vogels gevonden, de laatste daarvan einde februari.

Het vogelgriepvirus circuleert dus nog steeds bij wilde vogels. De kans op besmetting van pluimvee en vogels, die contact kunnen hebben met wilde vogels, dus nog steeds reëel.
Versoepelingen
Indien er in de komende week in geen nieuwe besmettingen worden vastgesteld, zullen eventueel bijkomende versoepelingen mogelijk zijn vanaf 18 maart. Experts gaan immers uit van een periode van ten minste drie weken zonder besmetting en houden ook steeds rekening met de situatie in de buurlanden.

bron:nieuweoogst.nl

Bekijk ook

GRONINGEN AIRPORT MAG VOGELS EN ZOOGDIEREN BEJAGEN

De provincie Drenthe heeft in januari toestemming gegeven om vogels en zoogdieren af te schieten ...

3 opmerkingen

  1. FAVV: Persbericht vogelgriep.

    Opheffing van de afschermplicht bij hobbyhouders (17/03/2017).

    http://www.favv.be/persberichten/2017/201703-17.asp

  2. FAVV: Persbericht vogelgriep.

    Opheffing van de afschermplicht bij hobbyhouders (17/03/2017).

    http://www.favv.be/persberichten/2017/201703-17.asp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *