woensdag 8 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | In 13 Europese landen met vogelgriep besmette wilde vogels gevonden

In 13 Europese landen met vogelgriep besmette wilde vogels gevonden

Het Europees referentielaboratorium voor aviaire influenza in Weybridge in het Verenigd Koninkrijk heeft een overzicht gemaakt van alle besmettingen tot 6 december jl.. Dit laboratorium geeft aan dat 60% van de besmette bedrijven eendenbedrijven betrof en 23% ganzenbedrijven; de overige waren kippen- en kalkoenenbedrijven. In totaal zijn in 13 landen besmette wilde vogels gevonden. Dat schrijft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer.

Wilde vogels met hoogpathogene vogelgriep van het type H5N8 zijn gevonden in Nederland, Hongarije, Polen, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië en Zwitserland, Denemarken, Zweden, Finland, Frankrijk, Servië en Roemenië.
Het virus is ook aangetoond bij commercieel gehouden pluimvee. Dit is het geval geweest in Hongarije, Polen, Duitsland, Denemarken, Oostenrijk, Zweden en Frankrijk. Ook zijn bij kleine houderijen besmettingen geweest te weten in Denemarken, Duitsland, Hongarije en Finland. In Hongarije zijn tientallen veelal kleinschalige houderijen besmet geraakt.

Maatregelen
Naast de Europees verplichte, gebiedsgerichte maatregelen rondom besmette bedrijven heeft Nederland een aantal andere (voorzorgs)maatregelen opgelegd, zoals de landelijke ophokplicht, hygiënemaatregelen (voor alle bedrijven en extra voor de eendenbedrijven), de bezoekersregeling en het jachtverbod. Andere lidstaten hebben ook extra maatregelen genomen. De ophokplicht is bijvoorbeeld landelijk (België, Denemarken, Finland) of regionaal (Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Frankrijk en Zweden) ingesteld en Frankrijk heeft voor het toezichtsgebied een jachtverbod opgelegd.

bron:Agriholland.nl

Moeten binnen blijven
Moeten binnen blijven

Bekijk ook

Een mierenbad? nee dank u, maar de gaaien wel ! (video)

“Blijkbaar zoeken gaaien soms mieren op om hun veren met mierenzuur in te laten smeren ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *