vrijdag 7 augustus 2020
Homepage | inheemse vogels | Imidacloprid is ook schadelijk voor trekvogels

Imidacloprid is ook schadelijk voor trekvogels

Canadese onderzoekers verbonden aan de University of Saskatchewan in Saskatoon stellen dat neonicotinoïden niet alleen sterfte veroorzaken onder bijen, maar ook schadelijk kunnen zijn voor trekvogels. Ze deden een onderzoek met trekkende spreeuwen die ze een kleine dosis van het neonicotinoïde imidacloprid toedienden. Over hun bevindingen wordt door hen gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Voor hun onderzoek vingen de wetenschappers spreeuwen die op weg waren van hun overwinterings- naar broedgebied, en die in Canada een tussenstop maakten. De onderzoekers dienden de vogels een kleine dosis imidacloprid toe, vergelijkbaar met de hoeveelheid die ze kunnen binnenkrijgen als ze zaden eten die met het middel zijn behandeld. De behandelde vogels gingen minder eten dan hun niet-behandelde soortgenoten, en verloren lichaamsgewicht. Omdat de spreeuwen ook met een kleine radiozender werden uitgerust konden de onderzoekers zien dat de behandelde spreeuwen enkele dagen langer op het tussenstation bleven, terwijl hun soortgenoten de trek naar de broedgebieden vervolgden.

Eerder werd vermoed dat neonicotinoïden het oriëntatievermogen van vogels zou kunnen verstoren, maar daar vonden de Canadese onderzoekers geen aanwijzingen voor. Ook de behandelde vogels kwamen aan op de plaats van bestemming en hun navigatie was scherp. De vogels lijken te wachten tot ze de ‘vergiftiging’ te boven zijn en weer voldoende op krachten zijn gekomen om hun trektocht te vervolgen.

Het effect van imidacloprid is bij de vogels niet blijvend. Maar het feit dat de vogels tijdelijk minder eten, ­gewicht en kracht verliezen, en dagen later aankomen op de plaats van ­bestemming gaat ten koste van het broedsucces van een trekvogel, menen de wetenschappers.

bron:groeneruimte.nl/science

De spreeuw als proef”persoon”

Bekijk ook

Steeds meer oehoes bij vogelopvang: ‘Ze zijn niet geschikt als huisdier’

Met hun ronde, heldere ogen en donzige vacht zien jonge oehoe’s eruit als schattige, knuffelbare ...

2 opmerkingen

  1. Is nog maar het topje van de (ijs)berg vergif.

  2. Nee de vogels hebben hun snavel gebroken over de uitspraak ,van het soort gif?😣
    En toen zijn ze dood gegaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *