woensdag 27 mei 2020
Homepage | regelgeving | Illegale vogelhandel volgens Zwolse vogelbeurs moeilijk uit te bannen (video)

Illegale vogelhandel volgens Zwolse vogelbeurs moeilijk uit te bannen (video)

Op de grootste vogelbeurs van Europa in de Zwolse IJsselhallen zijn dit weekend opnieuw illegale vogels aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij één buitenlandse handelaar meer dan honderd illegale Afrikaanse vogels in beslag genomen. De organisatie betreurt dat, maar zegt dat de illegale handel moeilijk te voorkomen is.
“We zijn er absoluut niet blij mee”, zegt organisator Harm de Graaf. “Ook al betreft het slechts drie foute handelaren van de in totaal 550 die onze beurs bezoeken, iedereen heeft het er toch over. Het is slechte publiciteit.”

Illegale handel moeilijk te stoppen
Maar het is volgens de organisator ook een probleem dat moeilijk aan te pakken is. “Wij kunnen onmogelijk alle vogels van de handelaren op voorhand controleren. We beginnen ’s ochtends om zes uur, dan komen alle handelaren met hun waar aan. We praten over zo’n tweehonderdvijftig- tot driehonderdduizend vogels. We hebben niet de capaciteit en wettelijke mogelijkheden om al die dieren te controleren”, zegt De Graaf.

Vandaar dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elk jaar met een team van ongeveer twintig inspecteurs op de beurs aanwezig is. Ze proberen de illegale handelaren, die ze vaak al langer in beeld hebben, er tussenuit te halen. De organisatie van de vogelbeurs heeft zelf een team vrijwilligers rondlopen die samen met een aantal dierenartsen letten op de gezondheid en het welzijn van de vogels.

Foute handelaren weren
De organisatie doet haar best om de schrijnende illegale handel in vogels te voorkomen, maar krijgt van de NVWA niet alle informatie om foute handelaren voor langere tijd van de beurs te weren. “De namen van de handelaren die tegen de lamp lopen, worden door de NVWA niet vrijgegeven, dat heeft alles te maken met de privacywetgeving en dus weten we ook niet wie het zijn.”

Zelf verafschuwt Harm de Graaf de illegale vogelhandel met klem. “Ik heb videobeelden gezien van vogels uit Zuid-Amerika die in petflessen langs de douane gesmokkeld werden, ook kolibries die in toiletpapier gewikkeld waren, zaken die wij als vogelbeurs sterk veroordelen, maar helaas is de illegale handel moeilijk te stoppen”, aldus De Graaf.

Zwolse vogelbeurs grootste van Europa
“Ik wil er graag nog wel aan toevoegen dat het dit jaar op onze beurs slechts drie handelaren betrof, van wie één handelaar de meeste van de ruim honderd illegale vogels bij zich had. De overige 547 handelaren houden zich keurig aan de regels, ik zou het fijn vinden als we ook een keer op een positieve manier in de publiciteit komen met onze beurs, die dankzij de inzet van ruim 85 vrijwilligers inmiddels is uitgegroeid tot de grootste vogelbeurs van Europa.”

bron: rtvoost/Youtube

Ambtenaren van de NVWA in actie op de vogelmarkt in Zwolle

 

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

5 opmerkingen

 1. Ben het volledig eens met de organisatie.
  Maar dat heb ik deze week al eerder geschreven.
  Waar ik het niet mee eens ben is de nvwa deze zouden zich anders op moeten stellen in de import en export.
  Geringd vogels ?
  Mits in goede export kooien .vervoeren over de hele wereld.ook van andere landen op de wereld , dan kun je legaal zonder dat er uit de natuur vogels worden gehaald , ander bloedlijnen krijgen.
  Dit is bij inklaren te controleren..en ga er nu niet van uit dat een ieder dagelijks vogels opstuurt. Kost nog handen vol geld.
  En met name als de nvwa zich er mee bemoeid ben je zo honderden euro per kooi aan papier werk nodig.
  Nee als je het wilt uitbannen moet je oplossingen zoeken.geen barieres opwerpen wat ze nu doen.
  Jammer

 2. Dus aan de nvwa.
  Tracht eens een goede wetgeving te maken?
  En je niet bezig te zijn met onnodige opwerpingen ten aanzien Van? Import en export.
  Wij sturen kuikens over de hele wereld.? Paarden ? Sperma?
  Allerlei bijproducten zoals kaas en boter.
  Maar als er levendige vogels of andere dieren die in Nederland of elders op wereld op een verantwoorde mannier worden gefokt.
  Werpt de nvwa huizen hooge problemen op.
  Door papier werk, en inlezen van deze papieren, voor honderden euro per a4.
  Wat absurd is .
  Oplossing zoeken voor iets .zou veel beter zijn.
  Nu zit men aan de kant van de antie dieren partijen.
  Men zou er moeten zijn voor de dieren.
  Dus er rest deze organisatie nog een grote taak.

 3. Op tienduizend vogels 108 foute??? Waar praten we over.3 mensen.
  Had men smorgens bij min 7 de vogels per kooi moeten controleren, wij hadden de vogels ingepakt kruiken ertussen ,en blij dat we door konden lopen,gaat het om welzijn van de vogels ?of gaat het om 3 mensen op tienduizend.
  Muggeziften kunnen we overal ,bij zwarte piet ,bij de cowboys, bij de indianen, bij de boeren ,bij de politiek ,zelfs bij de goede doelen?
  Maar alleen muggeziften kom je er niet ,alles ging goed ,maar 3 mensen hadden er beter voor moeten zorgen dat dit niet gebeurde.

 4. Is het nu allemaal zo verontrustend.De organisatie van de Zwolse vogelmarkt is echt wel van goede wil maar hebben niet altijd alles in eigen hand.En het is natuurlijk lekker makkelijk om aan de zijlijn alles af te branden,vaak slecht onderbouwt.

 5. Bekijk de reacties aangaande de lege plekken.
  Organisator De Graaf geeft het zelfs toe dat er problemen zijn. Dat sommige plaatsen reserveren maar zelf niks te koop aanbieden met alleen de bedoeling om vogels te kopen. En liefst zo snel mogelijk, zelfs voor de officiéle opening vogelverkoop.
  Dat zijn vooral personen in groepsverband met E-tickets, waaronder handlangers die in opdracht vogels kopen.
  Als daar niet de wil voor is om een oplossing te zoeken, dan zullen er straks steeds meer en meer lege plekken zijn.
  Bij de markt opbouw mogen maar een beperkt aantal personen aanwezig zijn. Zoals verantwoordelijken, vrijwilligers, vogelverkopers/handelaars en de personen die met hen mee naar binnen gaan. Voor al die personen is er een algemene registratieplicht op naam. Zodat onderzoeken na Zwolse vogelbeurs toch nog mogelijk zijn.
  Wel meer dan de helft van die personen zijn niet op naam geregistreerd. Vooral de personen met E-tickets die geen vogels verkopen.

  Om een voorbeeld te geven hoe Juridisch/gerecht eraan toegaat.
  Al wie in Nederland dieren/vogels verhandeld worden beschouwd als bedrijfsmatig.
  Een hobbymatig vogelliefhebber besteld Online 10 meter verkoopruimte voor hem en zijn hobbymatig vogelvrienden. Via E-mail wordt dit bevestigd met bijgevoegd E-ticket, en later de 3 E-tickets voor zijn vogelvrienden die met de vogelverkoper mee naar binnen kunnen. Die 3 E-tickets zijn niet op naam van die 3 vogelvrienden, maar wel op naam van E-mail aanvrager.

  Wat zijn de gevolgen bij verder onderzoek dergelijke E-tickets.
  Doordat de 3 E-tickets niet op naam zijn van die 3 vogelvrienden worden die 3 vogelvrienden aanzien als al of niet tijdelijke werknemers, en wordt de aanvrager verkoopruimte-meters aanzien als werkgever.

  Had die zelfde persoon voor hem en zijn 3 vogelvrienden gezamenlijk maar elk afzonderlijk op naam 4 x 2 meter gereserveerd was alles wettelijk in orde, want dan was iedereen geregistreerd op naam.

  Het is vooral de wil om het op te lossen die belangrijk zijn.
  In de eerste plaats communicatie.
  Daar is nog veel werk aan de winkel.

  Trouwens hoe zit het nu wat betreft bedrijfsmatig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *