dinsdag 25 februari 2020
Homepage | regelgeving | Illegale handel in vogels en dieren groeit.

Illegale handel in vogels en dieren groeit.

De Belgische douane en de federale overheidsdienst Volksgezondheid hebben recent in het kader van een internationale operatie 190 dode zeepaardjes, een rugvlekweekschildpad, rijstvogels, halskettingen in ivoor en geneesmiddelen op basis van de beschermde plant aloe ferox in beslag genomen.
Operatie Thunderbird liep van 30 januari tot 19 februari en kaderde in de strijd tegen stroperij, illegale oogst, illegale handel en transnationale criminaliteit gelinkt aan flora en fauna. Dat meldt federale overheidsdienst Financiën vrijdag.

Veertigtal landen
Naast België namen ook een veertigtal andere landen deel waaronder Canada, de VS, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Nederland, maar ook bijvoorbeeld Guatemala, Marokko, Mongolië, Rusland en Zuid-Soedan.
Alles samen werden wereldwijd meer dan 4.770 vogels, meer dan 100 wilde katten en meer dan 1.240 reptielen waarvan minstens 560 schildpadden in beslag genomen, alsook meer dan 2,75 ton schubben van schubdieren, meer dan 8,2 ton ivoor en meer dan 310 huiden van verschillende diersoorten. Nog op het lijstje van inbeslagnames staan meer dan 25 ton aan delen van dieren zoals vlees, hoorns en pluimen, meer dan 37.130 afgeleide en bewerkte producten, zoals geneesmiddelen, versieringen of beeldjes gemaakt met dierlijke delen en meer dan 1,43 ton zeefauna en -flora.

Jaarlijkse groei
De waarde van milieumisdrijven wordt door de VN en Interpol momenteel geschat op 58 tot 203 miljard dollar op jaarbasis. Deze misdrijven kennen bovendien een jaarlijkse groei van 5 tot 7 procent en zijn transnationaal en zelfs transcontinentaal goed georganiseerd, luidt het. België wil daarom in het kader van het Europese actieplan tegen de illegale handel in wilde dier- en plantensoorten dergelijke controles nog opvoeren.

bron:gazetvanantwerpen

Bekijk ook

GRONINGEN AIRPORT MAG VOGELS EN ZOOGDIEREN BEJAGEN

De provincie Drenthe heeft in januari toestemming gegeven om vogels en zoogdieren af te schieten ...

2 opmerkingen

 1. Deze illegale handel is een foute ontwikkeling. Net zoals het verbieden ervan.
  Dat wil zeggen .We hebben veel netwerk van vogels en zoogdieren en reptielen.van over de hele wereld.
  Maar onze regering aangestuurd door de dierlobby onder leiding van AAP .heeft het importeren en exporteren. Zo omslachtig en financieel moeilijk gemaakt.de aanvraag van 1 a viertje voor export kost 700 .bij de nvwa .moet je wel een beeidigd vertaler daarbij nemen.deze kosten ook zelf betalen
  Import en export en houden van dieren , zouden onder een welzijn eet voor dieren moeten vallen.
  Waarbij een ieder alles mag houden .mits men aan de welzijn van het dier kan voldoen.
  En dan niet zeggen een vogel moet een volière hebben van 500 vierkante meter.want dan moet je ook stellen een poes moet een ruimte van 500 meter hebben .Maar wel in eigen tuin.

 2. Leuke schatting 58 tot 203 miljard.Het is allemaal natte vinger werk.Misschien is het wel een vorm van overleven om levende dieren/planten over de aarde te verspreiden.In tussen smelten de ijskappen in een tempo waar je koude rillingen van krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *