dinsdag 25 februari 2020
Homepage | natuurbescherming | Huisdierhandel bedreigt Indonesische vogels met uitsterven

Huisdierhandel bedreigt Indonesische vogels met uitsterven

Dertien Indonesische vogelsoorten worden met uitsterven bedreigd door huisdierhandel. Onder de met uitsterven bedreigde vogelsoorten valt ook de Javaanse kuifarend, de nationale vogel van Indonesië.

De overgrote Indonesische archipel is de thuisbasis van een duizelingwekkende reeks van vogels en ze houden als huisdier maakt al lange tijd deel uit van de nationale cultuur. Vogelkooien zijn in het gehele land veel gezien buiten de huizen van mensen en winkels.
Dramatisch
De toenemende vraag naar bepaalde vogelsoorten, heeft ertoe geleid dat de populatie dramatisch in aantal afneemt, zo meldt TRAFFIC Wildlife Monitoring Network in een nieuw rapport.

De grote vraag naar zangvogels in Indonesië heeft er ook toe geleid dat vogelsoorten in andere landen, zoals Maleisië en Thailand, in gevaar zijn.
Nationale vogel
De Javaanse kuifarend is de nationale vogel van Indonesië en de inspiratie voor de Garuda, het mythische gevleugelde wezen dat het wapenschild van het land siert. Andere vogelsoorten die gevaar lopen zijn de zilverduif, de kleine geelkuif kaketoe, de Forstens regenbooglori, de kortstaartkitta, de zwartvleugelspreeuw, de Balispreeuw, de geelkruinbuulbuul, de Javaanse brilvogel, de Javaanse lijstergaai, de zwartwitte lijstergaai en de rijstvogel.
Illegaal
De helmneushoornvogel loopt ook risico, maar wordt niet zoals de andere vogelsoorten als huisdier gehouden. Duizenden van deze vogelsoort worden illegaal gedood en verhandeld voor hun ‘helm’. Het wordt gebruikt als vervanger voor ivoor, om aan de grote vraag in China te kunnen voldoen.

In Indonesië is het verboden om wilde vogels te vangen en ze te verkopen als huisdier, maar de wet wordt herhaaldelijk overtreden en veel grote vogelmarkten in steden worden openlijk georganiseerd. De inspanningen van de Indonesische autoriteiten om de illegale handel in wildlifeprodcuten een halt toe te roepen richt zich te veel op met uitsterven bedreigde diersoorten als orang-oetans, tijgers en olifanten en niet genoeg op beschermde vogelsoorten.

bron:Piepvandaag
foto: Door Elang_Jawa_Spizaetus_bartelsi_Bandung_Zoo_2.JPG: MidoriElang_Jawa_Spizaetus_bartelsi_Bandung_Zoo.JPG: Midoriderivative work: Arjuno3 (talk) – Elang_Jawa_Spizaetus_bartelsi_Bandung_Zoo_2.JPGElang_Jawa_Spizaetus_bartelsi_Bandung_Zoo.JPG, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=14956471

De Javaanse kuifarend, de nationale vogel van Indonesië
De Javaanse kuifarend, de nationale vogel van Indonesië

Bekijk ook

Verstoten moedervogels echt jongen die naar mens ruiken?

Vogeltjes die uit het nest zijn gevallen, moet je nooit oppakken. Want, zo gaat het ...

1 opmerking

  1. Gelukkige hebben Nederlandse vogel kwekers ,de expertise om Bali spreewen en rijstvogels ( timor padda)in gevangenschap te kweken,dit kan de redding zijn voor deze soorten.
    Mits er ook verantwoord met de Nederlandse kweker omgegaan wordt.
    En men in Indonesië weer begrijpt dat je de natuur in stand moet houden.zolang dit niet gebeurt ,is het niet alleen dweilen met de kraan open,maar zullen kwekers hier ook geen optie in zien deze vogels uit te ruilen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *