woensdag 19 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Hop broedt voor het eerst in 36 jaar opnieuw in Vlaanderen

Hop broedt voor het eerst in 36 jaar opnieuw in Vlaanderen

29 MAART 2018
Vorig jaar heeft de Hop zich succesvol voortgeplant in Weelde (provincie Antwerpen), zo meldt het vogeltijdschrift Natuur.oriolus. Het broedgeval is het eerste sinds 1981. Toch was het niet helemaal onverwacht: de laatste 10 jaar zien we een toename van het aantal waarnemingen in België en Nederland, waar in 2012 ook een broedgeval was.

Het was David Verdonck die deze spectaculaire gebeurtenis aan het licht bracht. Op 22 juni had hij al een Hop zien vliegen in de buurt, maar het duurde tot eind juli eer de zaak in een stroomversnelling kwam. Toen spraken mensen in een tuincentrum hem aan over die vogels met hun kuif in de tuin van een gepensioneerd echtpaar in Weelde. Dit deed onmiddellijk een belletje rinkelen bij David. En jawel, bij een controle ter plaatse bleek het effectief om Hoppen te gaan.

In maart en april liet een Hop er zich al geregeld horen. De Nederlandse naam en de wetenschappelijke Upupa epops zijn overigens klanknabootsingen voor de ‘oepoepoe’ roep. Als er een tweede exemplaar opdook, stopte het zingen. De vogels begonnen een nest te maken dicht bij de grond in een stapel brandhout in de tuin op enkele luttele meters van de woning. Toen er felle regen aankwam heeft de bezorgde eigenaar zelfs een zeil over de houtstapel getrokken om het nest droog te houden. Toch lieten de vogels zich hier niet door afschrikken. Ook het hondje dat van tijd tot tijd in de tuin rondliep deerde hen niet.

Uiteindelijk vlogen er drie jongen uit het nest. Eén vloog zich jammer genoeg dood tegen het achterraam. Ook daarna bezochten de vogels nog geruime tijd de voederplaats, waarbij het onduidelijk was of ze het op de etensresten of op de bijhorende insecten gemunt hadden.

bron:Natuurpunt.be

Een opgezette hop

Bekijk ook

Eerste vogels laten zich weer zien vanwege vroege lente

De lente komt vroeg in de natuur dit jaar. De eerste kieviten zijn alweer terug ...

1 opmerking

  1. Die etensresten waren vast hopjesvla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *