donderdag 16 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | Hondsbrutale vogelhuisjesdief teistert Bergharen

Hondsbrutale vogelhuisjesdief teistert Bergharen

BERGHAREN – Een golf aan diefstallen van speciale nestkasten tegen de eikenprocessierups in Bergharen. Van de 50 vogelhuisjes die rond het dorp zijn opgehangen zijn er inmiddels 12 verdwenen.
Hondsbrutaal zijn de ijzeren kabels waarmee de kasten zijn opgehangen met een tang doorgeknipt, zegt Ad van Tilborg van de Leefbaarheidsgroep Bergharen. De vogels die in de kasten nestelen zijn stapelgek op de harige insecten. De bestrijdingsmethode in Bergharen geldt als voorbeeld voor de rest van de gemeente Wijchen.
Zelf in elkaar geknutseld
‘Het is onbegrijpelijk. De kastjes zijn van de gemeenschap. Die hoor je niet mee te nemen’, zegt een boze Ad. Vorig jaar november knutselden dorpsbewoners de huisjes zelf in elkaar.
De inwoners van Bergharen hebben geen idee wie het gedaan heeft. ‘Ik hoop in ieder geval dat de dieven ze in hun eigen tuin hangen en dat er mezen op af komen’, zegt Van Tilborg. ‘Dan worden ze tenminste nog gebruikt waar ze voor gemaakt zijn.’
Volgens Ad zijn het robuuste kastjes, stevig bevestigd aan de eikenbomen. ‘Ze hebben heel wat moeite moeten doen om ze van de stam te rukken. Met een beetje geluk kijken er nu meer ogen naar de nestjes en heeft men minder lef ze weg te halen.’
Geen extra huisjes beschikbaar
‘Het is heel raar’, zegt een woordvoerder van de gemeente Wijchen. ‘We hebben helaas geen extra huisjes meer beschikbaar. Door de vele interesse, komen er in het voorjaar wel weer nieuwe binnen.’

bron:omroepgelderland

Bekijk ook

Hoe klinkt een kneu en vooral ook, hoe ziet hij er uit(met video)

De kneu kneutert, krast en babbelt tevreden voor zich uit en vooral ook door elkaar ...

2 opmerkingen

  1. Dit zijn mischien? De insectenbeschermers ,die vinden dat er teveel koolmezen en pimpelmezen komen,die straks alle? Insecten opeten? Als er géén proccessie rupsen zijn.
    Ja een teveel mezen werkt dat in de hand ,en de vogeltelling ,gaf al zulke dingen aan

  2. Dit zijn mischien? De insectenbeschermers ,die vinden dat er teveel koolmezen en pimpelmezen komen,die straks alle? Insecten opeten? Als er géén proccessie rupsen zijn.
    Ja een teveel mezen werkt dat in de hand ,en de vogeltelling ,gaf al zulke dingen aan .
    Dan krijg je oostvaardersplassen problematiek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *