dinsdag 22 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | Honderden vogels door olie besmeurd; reddingsactie tijdelijk gestaakt wegens gebrek aan opvang

Honderden vogels door olie besmeurd; reddingsactie tijdelijk gestaakt wegens gebrek aan opvang

Minstens achthonderd vogels, vooral zwanen, zijn dit weekend besmeurd geraakt door stookolie die zaterdag lekte uit een tanker in de Derde Petroleumhaven. Dierenambulances en verschillende boten van de brandweer werden ingezet om de dieren te redden over een stuk van ongeveer tien kilometer tot aan Hoek van Holland. Ook veel vrijwilligers hielpen mee.

De besmeurde vogels werden aanvankelijk opgevangen bij de Stichting Vogelklas Karel Schot, maar die kon de drukte niet meer aan. Daarop besloot Rijkswaterstaat tot de oprichting van een noodhospitaal. Deze noodopvang wordt maandagochtend opgezet op de parkeerplaats van de Maeslantkering bij Hoek van Holland. Vogels kunnen daar worden opgevangen en gestabiliseerd, revalideren en aansterken.

De kosten voor het hospitaal worden voorgeschoten door Rijkswaterstaat. Vervolgens worden ze verhaald op de eigenaar van de tanker die 200 ton stookolie lekte, het bedrijf Odfjell. Hoeveel mensen er gaan werken, is onbekend. Het gaat om vogelverzorgers van de gespecialiseerde organisaties Seal Alarm en Son-Respons. Ook zijn er veel vrijwilligers nodig.

De Derde Petroleumhaven, de Wiltonhaven en de jachthavens van Vlaardingen en Schiedam werden gesloten. Het opruimen van de olie gaat naar verwachting nog dagen tot misschien zelfs weken duren. ,,Het opruimen is lastig en tijdrovend en door het grote verspreidingsgebied een grote klus voor hulpdiensten en het reinigingsbedrijf”, zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond.

Ondanks dat er een oliescherm werd opgezet in de Derde Petroleumhaven, is olie terecht gekomen in de Nieuwe Maas en de Nieuwe Waterweg, die in elkaar overgaan. ,,Het is niet één dikke laag olie, maar op sommige plekken concentreert de olie zich en op andere stukken ligt er alleen een dun flinterlaagje olie”, aldus de woordvoerder.

Het lek in de tanker ontstond doordat deze in botsing kwam met een aanlegsteiger.

laatste nieuws:
Vogelklas Karel Schot waar alleen al gisteren 250 vogels werden gebracht laat weten dat het klopt dat de reddingen tijdelijk even zijn gestaakt. „Wij krijgen ook heel veel telefoontjes van dierenredders die ook niet meer weten waar ze met de vogels naar toe moeten. Er is gewoon nu even geen capaciteit meer. Het wachten is tot het noodhospitaal open is dat nu wordt opgebouwd”, stelt woordvoerder André de Baerdemaeker.

Bron: ANP/Vroegevogels/Telegraaf
foto: Vogelklas (Anjès Gesink)

Bekijk ook

SP hekelt de plezierjacht op vogels in Zuidplas

De SP in Zuidplas hekelt de ganzenjacht op dit moment in de gemeente Zuidplas. De ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *