woensdag 22 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | Honderden meldingen van dode merels

Honderden meldingen van dode merels

Bij het DWHC (Dutch Wildlife Health Centre), Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland zijn duizenden mailtjes en telefoontjes binnengekomen over zieke, verzwakte en dode merels. In totaal werden ruim 1800 dode merels gemeld (in een vergelijkbare periode vorig jaar slechts een tiental). In totaal acht provincies is het Usutu-virus nu bij vogels vastgesteld. Nu het warme nazomerweer voorbij is, neemt het aantal meldingen af. De verwachting is dat door kouder weer de activiteit van muggen die het virus overdragen zal afnemen en dus ook de verspreiding van en sterfte door het Usutuvirus zal verminderen.
Usutu-virus aangetroffen in 8 provincies
Honderden mensen namen de afgelopen weken contact op met het DWHC (Dutch Wildlife Health Centre), Sovon Vogelonderzoek Nederland, Vogeltrekstation en Vogelbescherming Nederland. In totaal werden er ruim 1800 dode merels gemeld. Uit de gevallen die het Erasmus MC onderzocht, blijkt dat het virus niet alleen in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg vogelslachtoffers heeft gemaakt. Ook merels uit Utrecht, Overijssel en een enkel geval uit Friesland, Noord-Holland en Zuid-Holland, stierven aan het Usutu-virus.

Mensen zijn bezorgd
Veel mensen zijn bezorgd over de vogels in hun omgeving en nemen contact op met één van de vier organisaties. Een van de meest gestelde vragen is of het Usutu-virus er voor zorgt dat men zo weinig merels ziet. Dat is maar ten dele waar. Aan het einde van de zomer gaan de vogels in de rui, het is tijd voor een nieuw verenkleed. In die periode leven vogels, en dus ook merels, wat meer verborgen.

Nu de herfst is ingetreden en de temperaturen dalen, zijn de steekmuggen, die het Usutu-virus overbrengen, minder actief. De verwachting is dat het virus daardoor gaandeweg minder slachtoffers zal gaan maken.

Het is overigens uitzonderlijk dat mensen besmet raken met dit virus. Dode vogels kunnen het beste met wegwerphandschoenen of een plastic zakje worden opgepakt en begraven in de tuin, in de grijze kliko worden gedaan, of naar de kadaverton van de gemeente worden gebracht.

bron: Vogelbescherming
foto: eerder gepubliceerd

merel

Bekijk ook

Torenvalk van héél dichtbij (video)

De meeste mensen zullen een torenvlak wel eens in de lucht zien hangen langs de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *