dinsdag 20 augustus 2019
Homepage | inheemse vogels | Honderden dode vogels in Sophiapolder

Honderden dode vogels in Sophiapolder

Midden in de getijdenrivier De Noord ligt het natuureiland Sophiapolder. Je kan er alleen met een klein voetveer komen voor een wandeling van 2,5 kilometer over vlonders en dijken.
Een uitbraak van botulisme heeft geleid tot massale vogelsterfte in de Sophiapolder. Op het eiland zijn zeker tweehonderd dode vogels aangetroffen.
Natuurbeschermingsorganisatie Zuid-Hollands Landschap laat het eiland uit voorzorg afsluiten. Wekelijks brengen tientallen mensen een bezoek aan de Sophiapolder.
Ook gezonde vogels worden geweerd van het eiland. ”We zetten palen neer waar nep-roofvogels aan hangen”, zegt Jan Alewijn Dijkhuizen van Zuid-Hollands Landschap.

Karkassen
De organisatie heeft tot dusver honderden karkassen van het eiland gehaald. Dat moet voorkomen dat de bacterie verder om zich heen grijpt.
Het slechte weer van dinsdag helpt bij de bestrijding van de bacterie, die zich vooral bij warm weer weet te verspreiden.
Botulisme kan overspringen van vogel op vogel. Dieren kunnen ook ziek worden van besmet water. Bij laag water komen er kleine plasjes te liggen, die erg besmettelijk zijn.

bron:rijnmond.nl
foto: Zuid Hollands landschap

De Sophiapolder in beeld
De Sophiapolder in beeld

Bekijk ook

De haat-liefdeverhouding tussen De Wijk in Drenthe en de ooievaar

Of ze weg moeten? Dat beslist niet. Maar wat minder ooievaars? Graag! Veel inwoners van ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *