vrijdag 6 december 2019
Homepage | inheemse vogels | Honderd vogelhuisjes weg

Honderd vogelhuisjes weg

NIJMEGEN – Woedend en verdrietig zijn de buurtbewoners van de Benedenstad in Nijmegen. Meer dan honderd vogelhuisjes die aan de gevel hangen in Glashuis, officieus vogelhofje Tonnie van den Ing sr., moeten verkassen.

De eerste vogelhuisjes werden 35 jaar geleden al gemaakt door de inmiddels overleden buurtbewoner Tonnie. In de loop der jaren zijn er door de buurtbewoners steeds meer vogelhuisje gemaakt.

Achterbuurman biedt muur aan als alternatief
Maar de gemeente heeft een vergunning gegeven voor een verbouwing. In de muur komen grote raampartijen omdat in het pand studentenkamers komen. Volgens de bewoners waren ze niet op de hoogte gesteld van de bouwplannen, en zijn ze te laat om nog bezwaar te maken. De gemeente zegt dat de bouwplannen wel gepubliceerd zijn en blijft erbij dat de vogelhuisjes weg moeten. Ondertussen heeft een achterbuurman, een hoteleigenaar, zijn nabijgelegen blinde muur aangeboden als alternatief.

Beschermde vogels
Maar de wijkbewoners willen daar vooralsnog geen gebruik van maken. ‘Er zitten zeker zestig vogels met jongen. En daar zitten ook beschermde vogels bij, zoals de mus. En een verblijfplaats mag je niet zomaar verkassen’, vertelt wijkbewoner Willy van Gemert. De wijkbewoners hopen dat daardoor de verhuizing van de vogelkastjes voorkomen kan worden. De gemeente zegt dat verhuizing van de vogelhuisjes van de beschermde vogels wel gewoon mag en dat dat zorgvuldig gebeurt.

bron:omroepgelderland
foto: plaatje uit de reportage

Een deel van de muur
Een deel van de muur

Bekijk ook

Met veel ecosystemen in Nederland gaat het niet goed

Met 46 van de 52 ecosystemen die Nederland in Europees verband geacht wordt te beschermen, ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *