maandag 27 januari 2020
Homepage | inheemse vogels | Hoe vogels van je buurt een oorlogsgebied maken

Hoe vogels van je buurt een oorlogsgebied maken

Een duikende merel die je verrast tijdens een ochtendloopje? Of een sissende ekster die plots zijn snavel in je schouder plant. Wat oudere zielen zullen misschien terugdenken aan de aanval van de gitzwarte kraaien uit de Hitchcock-thriller ‘The Birds’ (1963), maar in Canada zijn de duikbombardementen een ding.
De website CrowTrax, die in de omgeving van Vancouver het aantal aanvaringen tussen vogels en mensen bijhoudt, ontving dit jaar al meer dan 5000 meldingen. Oprichter Jim O’Leary begon zijn website in 2016, nadat een kraai van zijn buurt een oorlogsgebied maakte, vertelde hij aan de Wall Street Journal. Proving Hitchcock Right, kopte de krant: Hitchcock had dus toch gelijk.

Vogels nemen een vijandelijke houding aan zodra de mens hun territorium betreedt. De meeste incidenten doen zich voor ​​wanneer vogels proberen hun jongen groot te brengen. Nestvogels gaan ver in het verdedigen van hun kuikens, en ze deinzen er niet voor terug om dieren aan te vallen die groter zijn dan zijzelf.
Duivelse uil
Ook in Nederland kennen we het fenomeen. In 2015 waren internationale media in de ban van een Purmerendse uil, de satané hibou (‘duivelse uil’) zoals het Franse L’Express omschreef. In twee weken tijd voerde de uil, die in Nederlandse media ‘terror oehoe’ werd genoemd, meer dan twintig luchtaanvallen uit. Voorbijgangers werden toen tot bloedens toe verwond. Vogels hebben de gewoonte om het hoogste punt aan te vallen. Gebruik daarom ter verdediging een paraplu, draag beschermende hoofddeksels of sla gewoon wild met de armen tijdens het joggen. In het uiterste geval: pas je looproutes aan.

De stijgende meldingen hielpen O’Leary niet om nieuwe aanvallen te vermijden. Van een afschrikkend effect is geen sprake. “De kraaien kijken niet naar mijn website.”

De film birds met heel veel terror vogels was destijds een kassucces.

bron:trouw.nl

Bekijk ook

Heterdaadje! Vrouw voert vogels en krijgt standje (en de volgende keer een boete)

Een vrouw die  vogels ging voeren aan de Lepelaarsingel in Rotterdam-Carnisse heeft een standje gekregen ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *