vrijdag 13 december 2019
Homepage | inheemse vogels | HOE OVERLEVEN VOGELS DE STORM?

HOE OVERLEVEN VOGELS DE STORM?

Het gaat flink stormen vandaag. Voor veel vogels is vliegen dan levensgevaarlijk. Hoe komen ze de storm door?

Windschaal voor dieren
Elke vogel ervaart een storm op zijn eigen manier. Voor een klein zangvogeltje is vliegen met windkracht acht een pittige opgave maar voor een Noordse stormvogel is dat geen probleem. De Engelse bioloog Lyall Watson heeft een biologische windschaal gemaakt voor de invloed van de wind op dieren. Volgens deze schaal zijn er bij windkracht acht nog maar weinig vogels in de lucht. Bij windkracht negen durven alleen zwaluwen en eenden nog te vliegen. En bij windkracht tien blijven alle vogels aan de grond.

Perfecte schuilplaats
De vogels die niet meer vliegen, zoeken een schuilplaats op. Zangvogels zoeken beschutting tussen de struiken of in de bomen. Stadsvogels schuilen in de luwte van huizen en gebouwen. En watervogels verschuilen zich tussen het riet. Zo’n schuilplaats kun je zien als een microhabitat met zeer gunstige condities. Het kan er zo goed als windstil zijn en het is er vaak droog.

Warm blijven
Door de wind en regen tijdens een storm kan het flink afkoelen. Om niet onderkoeld te raken kunnen sommige vogels hun donsveren opzetten waardoor ze beter geïsoleerd zijn. Bovendien hebben vogels speciale poten die goed tegen de kou kunnen. Hierdoor verliezen ze amper lichaamswarmte aan de koude ondergrond.

Eten voor de storm
Tot slot zouden sommigen vogels, zoals de huiszwaluw, de komst van een storm kunnen aanvoelen door subtiele veranderingen in de luchtdruk. Het lijkt erop dat deze vogels kort van te voren extra veel eten zodat ze de storm kunnen uitzitten. Dit heeft wel een nadeel: van een volle buik wordt de vogel langzaam en zwaar. Dus alleen als er een storm komt, eten ze even zo veel mogelijk.

Bronnen: Vroegevogels/Tufts University en WillemWever

Helemaal in zijn element

Bekijk ook

Mysterieuze massadood van spreeuwen zet politie voor raadsel

Wie weleens naar de Duitse Netflix-serie ‘Dark’ heeft gekeken, krijgt vast kippenvel door verder te ...

2 opmerkingen

  1. Straks gaat de partij voor de dieren en stichting aap.het stormen nog verbieden.

  2. Straks gaat de partij voor dieren en stichting aap,en of andere organisatie-overheden niet alleen het “stormen” nog verbieden, maar ook dergelijke opmerkingen. Dergelijke Sites verbieden.
    Dus ook de Site van NBvV waar de verantwoordelijken van deze Site ook verantwoordelijk voor zijn. En of andere maatregelen nemen. Zoals strengere maatregelen bij Online verkoop Sites.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *