vrijdag 23 augustus 2019
Homepage | inheemse vogels | Hoe overleven vogels de storm ?

Hoe overleven vogels de storm ?

De laatste dagen waait het flink en regent het pijpenstelen. Wat doen vogels eigenlijk tijdens zo’n storm?

Windschaal voor dieren
Elke vogel ervaart een storm op zijn eigen manier. Voor een klein zangvogeltje is vliegen met windkracht acht een pittige opgave maar voor een Noordse stormvogel is dat geen probleem. De Engelse bioloog Lyall Watson heeft een biologische windschaal gemaakt voor de invloed van de wind op dieren. Volgens deze schaal zijn er bij windkracht acht nog maar weinig vogels in de lucht. Bij windkracht negen durven alleen zwaluwen en eenden nog te vliegen. En bij windkracht tien blijven alle vogels aan de grond.
Perfecte schuilplaats
De vogels die niet meer vliegen, zoeken een schuilplaats op. Zangvogels zoeken beschutting tussen de struiken of in de bomen. Stadsvogels schuilen in de luwte van huizen en gebouwen. En watervogels verschuilen zich tussen het riet. Zo’n schuilplaats kun je zien als een microhabitat met zeer gunstige condities. Het kan er zo goed als windstil zijn en het is er vaak droog.
Door de wind en regen tijdens een storm kan het flink afkoelen. Om niet onderkoeld te raken kunnen sommige vogels hun donsveren opzetten waardoor ze beter geïsoleerd zijn. Bovendien hebben vogels speciale poten die goed tegen de kou kunnen. Hierdoor verliezen ze amper lichaamswarmte aan de koude ondergrond.
Eten voor de storm
Tot slot zouden sommigen vogels, zoals de huiszwaluw, de komst van een storm kunnen aanvoelen door subtiele veranderingen in de luchtdruk. Het lijkt erop dat deze vogels kort van te voren extra veel eten zodat ze de storm kunnen uitzitten. Dit heeft wel een nadeel: van een volle buik wordt de vogel langzaam en zwaar. Dus alleen als er een storm komt, eten ze even zo veel mogelijk.

Bronnen: /VroegevogelsTufts University en WillemWever

Bekijk ook

Weer duizenden kippen door brand omgekomen

Bij een brand in een kippenschuur in Nijkerk (Gelderland) zijn donderdagochtend duizenden kippen om het ...

1 opmerking

  1. Deze doen hetzelfde als met werken.
    Als je zin hebt ? En het gaat ook nog regenen, ga je in een hoekje zittej wachten ,tot allebei weer over ziun.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *