vrijdag 29 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Hoe lang blijft een koolmees weg van zijn nest?

Hoe lang blijft een koolmees weg van zijn nest?

Benne Holwerda uit Groningen heeft een vraag over het koolmezenkastje in zijn tuin. Hij zag namelijk op het cameraatje dat de koolmees, nadat ze 9 eitjes had gelegd, meer dan 24 uur wegbleef. En dus maakte hij zich ernstig zorgen. Totdat het vrouwtje weer terugkwam en alsnog op de eitjes ging zitten. Holwerda vroeg zich af: is dat normaal?

Volgens Frank Majoor, vogelonderzoeker bij Sovon, is de situatie in de nestkast van Benne heel normaal. Mezen blijven altijd lang weg van hun nest. Het hoort bij de strategie van kleine zangvogels. Die willen namelijk graag dat al hun eitjes in één keer uitkomen. En soms leggen ze wel tot 16 eitjes! Ze leggen dan één eitje per 24 uur, en willen in de tussentijd dus niet op het ei gaan zitten, anders komt hij te vroeg uit. Roofvogels en uilen doen dat heel anders, die gaan wel meteen op het ei zitten. Want zij willen een hele dalton-familie met jongen van verschillende grootten. Zij doen dit zodat bij weinig voedsel in ieder geval de oudste kan overleven.
De koolmees heeft liever een hele rits jongen die tegelijkertijd hetzelfde voedsel kan eten en tegelijkertijd uitvliegt. Dat is net zo handig.

De eitjes kunnen wel even wachten, een paar weken zonder warmte houden ze wel uit. Als de koolmees langer dan dat wegblijft is er wel kans dat de eitjes nooit meer uitkomen. De koolmees in de kast van Benne Holwerda doet dus gelukkig precies hoe de natuur het bedacht heeft.

tekst/bron:Vroegevogels

Het nest van de koolmees

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *