dinsdag 25 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Hoe kunnen zwanen vliegen?

Hoe kunnen zwanen vliegen?

BIDDINGHUIZEN – In de rubriek “In Vogelvlucht” neemt Dick van de Graaf van het Team Groenvoorziening u regelmatig mee naar bijzondere plaatsen of verschijnselen in de natuur rond Biddinghuizen. Deze keer: hoe kunnen zwanen vliegen?

Altijd al afgevraagd hoe vogels kunnen vliegen? Hieronder volgt een beschrijving van het vliegen van de zwaan.

Zwanen zijn prachtige vogels om te zien en elegant als je ze voorbij ziet vliegen. Altijd verwonderlijk om te zien hoe zo’n grote vogel kan vliegen. De zwaan moet veel kracht verzetten om te kunnen opstijgen. Zware vleugelslagen op en neer en dan al rennend over het water komt ineens het gevoel van loskomen. Naarmate de vleugels meer lift krijgen, komt de vogel hoger uit het water om tenslotte het luchtruim te verkiezen. De zwaan brengt zijn poten onder zijn staartveren, net zoals een vliegtuig zijn onderstel inklapt. Het is altijd een prachtig gezicht om zo’n grote vogel voorbij te zien vliegen. Vliegend in één lijn, met krachtige vleugelslagen hoor je duidelijk een laag zingend geluid. De knobbelzwaan is zo groot en zwaar dat hij niet in staat is om langzaam te vliegen; onvoldoende lift zorgt er dan voor dat hij zomaar uit de lucht valt.

Een zwaan landt vrijwel altijd op het water. Bij het landen heeft de zwaan meestal nog een grote snelheid. Om af te remmen strekt de zwaan zijn poten naar voren en spreidt hij z’n staart zodat de snelheid wordt verminderd. De zwaan landt dan op het water, klapt een paar keer met z’n vleugels en vervolgt dan al zwemmend met een kromme nek en opgeheven staart zijn weg.

Wat een imposant gezicht om vliegende zwanen voorbij te zien komen en het maakt mij altijd blij om dit als natuurschoon te mogen aanschouwen.

bron:bhznet.nl

Bekijk ook

Verstoten moedervogels echt jongen die naar mens ruiken?

Vogeltjes die uit het nest zijn gevallen, moet je nooit oppakken. Want, zo gaat het ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *