dinsdag 2 juni 2020
Homepage | inheemse vogels | HOE DE RAAF IN NEDERLAND WEER TERUGKWAM

HOE DE RAAF IN NEDERLAND WEER TERUGKWAM

Sinds een halve eeuw broedt de raaf weer in ons land. Bioloog en journalist René Zanderink is in de geschiedenis gedoken van deze grote kraaiachtige en ontdekte wat er allemaal uit de kast is gehaald om de soort weer in Nederland te herintroduceren. Het is een wonderlijk verhaal van een ravenzoektocht dat eindigt in de DDR.
RAAF ALS LIJKENPIKKER
De raaf had het in het begin van de vorige eeuw niet makkelijk in Europa. Op de conventie van Parijs in 1902 werd de soort zelfs als ‘schadelijke vogel’ erkend. De raaf had een slechte naam en stond bekend als lijkenpikker en galgvogel. En die slechte naam had grote gevolgen. De zwarte vogel werd flink bejaagd en raveneieren werden weggehaald. Hiermee verdween de vogel uiteindelijk uit Nederland.
RAVEN UIT DE DDR
René Zanderink ontdekte dat enkele Nederlanders in de jaren 60 over de grenzen op zoek gingen naar raven, om in Nederland uit te zetten. Uiteindelijk kwamen ze onder meer in de dierentuin van het Oost-Duitse Rostock terecht. Met een auto vol raven reden ze de spannende tocht naar Nederland. De vogels werden uiteindelijk uitgezet op de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. De rest is geschiedenis. Nu een halve eeuw later heeft de raaf zich over een flink deel van Nederland verspreid.

Bron: Vroegevogels

Bekijk ook

Laserapparatuur tegen wilde vogels lijkt hoopgevend

Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) test of de toepassing van laserapparatuur bezoeken van wilde (water)vogels aan ...

1 opmerking

 1. Het her introdiceren kan soms goed zijn?
  Maar werp nog vaker problemen op , dan dat er over jaren weer een ander probleem onstaat.
  Kijk ééns naar de bever? De wolf?
  De bescherming van de cormoranen?
  Goede bedoelingen zijn voor Nederland ,niet altijd meer ,van wat het geweest is.
  Dus ? De vinge4 aan de pols houden ? Kan ook een bescherming zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *