vrijdag 29 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Hoe blij zijn meeuwen met de gesloten horeca?

Hoe blij zijn meeuwen met de gesloten horeca?

Als er dan één voordeel te bedenken valt van die hele coronacrisis, dan is het wel het herstel van de natuur. Maar is een goed ingeburgerde stadsbewoner als de meeuw daar eigenlijk wel zo blij mee?

Het is hartverwarmend, de natuur die terrein terugwint op de mens, die braaf in zelfisolatie zit. De lucht was in jaren niet zo schoon, het water lang niet zo zuiver. Dieren voelen zich een stuk meer op hun gemak in deze mens-arme wereld. Maar terwijl zich hele populaties aan het herstellen zijn, krabt een ander deel zich achter de spreekwoordelijke oren. Want waar is al dat overheerlijke afval gebleven waar de stadsmeeuwen zo gulzig in rond wroetten?
Het is een bekend gezicht, in tijden voor corona. Meeuwen die zich luid krijsend te goed doen aan de vuilniszakken en containers die restaurants en andere horecagelegenheden voor de deur zetten. Voor deze beesten was het altijd een groot onderdeel van hun dagelijkse dieet. Eten op een dergelijk presenteerblaadje slaat geen meeuw natuurlijk af.

Harinkje
Maar nu de horeca de deuren gedwongen moest sluiten, is deze meeuwen fast food verleden tijd. Geen vuilniszakken en containers meer vol heerlijke kliekjes. En geen drukke menigte in de stad, waar altijd wel een patatje op de grond valt, een lunchboterhammetje even uit het oog verloren wordt of een harinkje net te lang boven een open mond bungelt.

Moeten deze arme beesten dan nu verhongeren? Nee, daar hoeven we ons geen zorgen om te maken, verzekert Marieke Dijksman van Vogelbescherming Nederland. ,,Het vormt geen probleem voor de meeuwen. Volwassen meeuwen eten weliswaar afval, maar ze voeren hun jongen met name met verse vis. De populatie zal er dus geen last van hebben, al zullen de volwassen dieren op zoek moeten naar alternatieven.”

Volgens Dijksman zijn die er voor opportunistische alleseters als meeuwen genoeg. ,,De markt die op veel plekken nog doorgaat, kliko’s aan de straat, containers bij verzorgingstehuizen en ziekenhuizen… Meeuwen zijn slimme vogels en passen zich makkelijk aan.”

Gedwongen verbanning
De meest voorkomende meeuw in binnensteden is de zilvermeeuw. Net als veel andere meeuwensoorten is dit een zogeheten cultuurvolger, wat zoveel betekent als dat het dier het eetpatroon helemaal aanpast aan het afval van mensen of aan de restjes voedsel die worden achtergelaten. Dat meeuwen zoveel in de bebouwde kom voorkomen, heeft overigens niet alleen met eten te maken. Broeden in de duinen bleek door de in de natuur teruggekeerde vos steeds gevaarlijker. De populatie nam behoorlijk af en uiteindelijk kozen ze eieren voor hun geld. Sindsdien broeden meeuwen voornamelijk op (platte) daken van huizen, hoog en ver weg van hun natuurlijke vijanden. Het mag dan ook geen verrassing zijn als de meeuwen na deze tijdelijke, gedwongen verbanning vrolijk terugkeren in onze binnensteden.

bron: AD

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *