woensdag 8 juli 2020
Homepage | overige | Hobby loopt uit de hand: man moet 64 papegaaien afgeven

Hobby loopt uit de hand: man moet 64 papegaaien afgeven

Een hobbyist uit Ardooie verloor donderdag 64 papegaaien en 17 konijnen na een controle door de politie. De man had geen vergunning voor zijn vogels, waaronder enkele met uitsterven bedreigde exemplaren. De dieren leefden ook in slechte omstandigheden.
Een donkere, vuile loods met daarin 64 papegaaien. Dat was in de Stationsstraat in Ardooie al lange tijd het resultaat van de uit de hand gelopen hobby van F. De man kreeg donderdagochtend de politie en de dienst Dierenwelzijn over de vloer.

De politie kon hem overtuigen om zijn dieren toch te tonen. In totaal ging het om 64 papegaaien en 17 konijnen. “Van 57 vogels heeft hij vrijwillig afstand gedaan”, zegt Brigitte Borgmans van het Departement Omgeving van de Vlaamse Overheid. “Zeven andere papegaaien werden in beslag genomen.”

Omdat het om beschermde dieren ging, kreeg de dienst Dierenwelzijn die de inbeslagname deed steun van de dienst CITES van de federale overheid. Die dienst is gespecialiseerd in beschermde diersoorten. “Beschermde papegaaien mogen worden gehouden en verhandeld”, zegt woordvoerder Jan Eyckmans, “Maar enkel als de houder over de juiste attesten beschikt en een goedkeuring heeft gekregen.”Bij F. bleek dat niet het geval te zijn. De man was niet in orde met zijn vergunningen en er werden inbreuken vastgesteld op de wetgeving rond dierenwelzijn.

Nieuwe thuis
Om de vogels weg te halen werd een beroep gedaan op Nally’s Papegaaienopvang uit Oedelem. Het erkende vogelopvangcentrum heeft de nodige knowhow in huis. “We hebben een heel grote opvang in een voormalige tuinbouwbedrijf”, zegt bezielster Nathalie Lycke. “Er kunnen zeker tot 1.000 papegaaien bij ons terecht.”

Nathalie kwam om 13.30 uur aan met honderdtal aparte kooien op het adres in Ardooie. De dieren werden geregistreerd en kregen een nieuwe thuis bij Nally’s, dat ook dienst doet als educatief centrum.

“De dieren die we meenamen zijn edelpapegaaien”, zegt Nathalie. “Vier van hen behoorden tot de A-categorie van CITES, wat wil zeggen dat ze extreem beschermd worden omdat ze met uitsterven worden bedreigd. De andere waren B-vogels, die niet met uitsterven worden bedreigd. Vijf vogels waren niet beschermd, nog vier waren niet in orde met de chip.”

Schrijnende verhalen
Voor Nathalie is F. geen onbekende. Ze zag hem geregeld op beurzen. “Hij is al een tijdje bezig met papegaaien. In 2012 kwam ik voor het eerst met hem in contact toen hij net was begonnen. Hij bedoelt het niet slecht, maar zijn hobby is uit de hand gelopen. Maandelijks hoorde ik schrijnende verhalen over hem. Ik ben blij dat Dierenwelzijn er iets mee gedaan heeft.”

F. zelf wil liever niet reageren. “Het is al erg genoeg dat ik mijn dieren kwijt ben”, zegt de man. Hij riskeert een fikse boete.

bron:hetnieuwsblad.be

De vogels zijn inmiddels in goede handen bij de papegaaienopvang

Bekijk ook

Politie redt 130 illegaal gehouden piepjonge watervogels

De politie heeft op twee plekken in Sassenheim en Buitenkaag 130 piepjonge watervogels gered die ...

2 opmerkingen

 1. Opnieuw stof ter discussie.

  “beschermde papegaaien mogen worden gehouden en verhandeld”, zegt woordvoerder Jan Eyckmans, “Maar enkel als de houder over de juiste attesten beschikt en een goedkeuring heeft gekregen (diploma, licentie, vergunning).

  Al of niet diploma, licentie, vergunning, bij het houden/kweken beschermde dieren/vogels?

  Hobby al of niet bedrijfsmatig?

  Al of niet ringplicht voor vogels die voorkomen op Cites II Bijlage B die verhandeld worden?

  Vogelopvang bevind zich in een voormalig tuinbouwbedrijf (kas).
  Wat met/bij die extreme temperaturen?
  Volgens vrijwillige medewerkers: water en wind (ventilatie).

 2. Ja .niet het hebben en houden zou dat discussie moeten staan.
  Maar de dieren welzijn .zou voorop moeten staan.
  Ook Nederland heeft diverse opvang centra ? Die het soms nog minder doen dan de eigenaars.
  Wij hebben ook uitheemse dieren opvang in Almere.
  De eaza heeft hun er uit gedaan.
  Want het opvangen gaat vaak hand in hand met eigenbelang .het instant houden van hun eigen dierentuin.
  Nee .? Er zou 1 wet moeten zijn .en dat is een dierenwelzijn wet.
  En cites is een middel op geregistreerde dieren .die met uitsterven te maken hebben.te kunnen controleren.
  Maar geen middel om geld en een papieren olifant in leven te houden.
  Kwekers van dieren .hebben in de meeste gevallen meer in huis om hun dieren te verzorgen dan de opvang .Maar er zijn er altijd weer een paar bij ? Die aan niets kunnen voldoen.
  Jammer ? Maar is dat niet overal?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *