dinsdag 18 juni 2019
Homepage | inheemse vogels | Het succes van de huiszwaluwtil in Eindhoven

Het succes van de huiszwaluwtil in Eindhoven

Prachtig vogeltje
Het verhaal van de succesvolle huiszwaluwtillen in Eindhoven reikt terug tot 2009. Toen raakte een van de meest betrokken vrijwilligers Ger te Raaij ‘besmet’ met een fascinatie voor de huiszwaluw. Ger: “Ik zag ze broeden in een kunstnest bij de buren en vond dit zo’n prachtige vogeltje dat ik ze ook aan mijn huis wilde laten broeden! Even later had ik zes prefab kunstnesten aan mijn huis hangen, waar er direct twee van bezet waren. De jaren erna werden alle 6 nesten bezet.”

Ger kwam er snel achter dat niet iedereen zijn liefde voor de prachtige vogel deelde. “De door de vogels zelf gemetselde nesten werden verwijderd vanwege poepoverlast! Maar ik leerde ook gelijkgestemden kennen, zoals Harrie van der Leij, een echte kenner. Hij telde al jaren de huiszwaluwnesten bij ons in de wijk, en wist er veel over te vertellen.’

Een tweede til met lokgeluid
Een aantal jaar later zocht Arjan Ooms van MU-S ter bescherming van de huiszwaluwkolonie een geschikte plaats om een huiszwaluwtil te plaatsen. Deze eerste huiszwaluwtil van de stad was een samenwerkingsproject van MU-S, gemeente Eindhoven en de provincie Noord-Brabant.

Ger: “Ik stelde mijn voortuin beschikbaar! Want er broeden elk jaar al huiszwaluwen aan mijn woning en bij de overburen. Ik woon verder op 100 meter van een klein groengebied met enkele paddenpoelen waar de huiszwaluwen hun modder halen om zelf nesten mee te bouwen. Ook zit er in dat gebied voldoende insecten.” Dat de inschatting van Ger klopte over de geschiktheid van zijn voortuin, werd afgelopen broedseizoen bewezen: er broeden dit jaar 8 paartjes in de til.

Vorig jaar kwam er een tweede til. Ger: “Deze is geplaatst in het volkstuinencomplex 200 meter van de bestaande kolonie! Omdat deze verder van de bestaande kolonie ligt, hebben we een huiszwaluwlokgeluid geplaatst. Het eerste jaar betrokken 8 paartjes de til om te broeden, en dit jaar zit deze mini-huiszwaluwtil vol met 12 nesten! En dit jaar zonder lokgeluid.”

Dankzij al deze initiatiefnemers, vrijwilligers, gemeente en provincie gaat het weer de goede kant op met de huiszwaluw in Blixembosch. Ger: “Bewoners van onze wijk worden ook steeds meer betrokken en enthousiaster van deze bijzondere medebewoners! Wat de bescherming van deze nuttige vogeltjes alleen maar ten goede komt. We hopen daarom met steun van de gemeente en provincie Noord-Brabant dit prachtige project voort te kunnen zetten.”

bron: vogelbescherming

De huiszwaluw is een kolonievogel, dus een til is een goede nestplaats

Bekijk ook

Duizenden Zuid-Hollandse sportduiven vermist na aanvaring met Franse storm

Ongeveer tweeduizend Zuid-Hollandse duiven die zondag door duivensporters in Frankrijk werden opgelaten, zijn vertraagd of ...

1 opmerking

  1. Prachtig initiatief van deze mensen,voor een vogel die het moeilijk heeft ,net als de boerenzwaluw, komt natuurlijk omdat de boeren het ook moeilijk hebben ,gelijkgestemde ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *