vrijdag 29 mei 2020
Homepage | inheemse vogels | Het is weer raak: Drie kerkuilen gestolen

Het is weer raak: Drie kerkuilen gestolen

Teun Kuipers uit Helmond durft het zijn kinderen van 7 en 10 jaar niet te vertellen. De jonge kerkuilen die de hobbyfokker hield, zijn gestolen uit de volière in de omheinde achtertuin. “De dieven waren op de vogels uit, want er stond ook duur gereedschap en daar zijn ze niet aan geweest.”
De Helmonder fokt met één koppel. In februari waren er drie jonkies die nu al 35 centimeter zijn. Die heeft hij op Marktplaats gezet. “Ik had drie reserveringen. Die mensen moet ik nu ook vertellen dat de verkoop niet doorgaat.” Een kerkuil doet doorgaans 150 euro.

De volière waarin de uiltjes zaten is kapot. De planken zijn losgewrikt en er zit een gat in het gaas. “Uilen kunnen fors klauwen, ik benader ze met handschoenen aan. Ik vermoed dat daarom de tuinkussens weg zijn, daar hebben ze de dieren mee vastgepakt” vertelt Kuipers.
Geen beelden
Verdacht is dat er geen bewakingsbeelden van de diefstal uit de tuin zijn. “De camera’s deden het niet. En ik heb ook geen tv. Daarom vermoed ik dat ze ergens een kabel hebben doorgesneden.”
Geringd
Uilen zijn een bedreigde diersoort. Daarom mogen ze alleen gehouden worden als ze correct geringd zijn – met een zogeheten kweeknummer van de fokker – en als ze worden verkocht met kloppende papieren.
“Zo’n ring is lastig om te verwijderen. Je moet hem er echt afslijpen. Een Nederlander die een ongeringde uil houdt, is strafbaar. Zo iemand krijgt een boete of soms zelfs celstraf. Daarom vermoed ik dat de jonkies naar het buitenland worden verkocht; daar zijn de regels anders.”
Met vader en moeder uil gaat het goed; die zaten al een tijdje apart van hun kroost. Kuipers: “Die zullen er geen weet van hebben. Gelukkig is mama al weer aan het broeden; dit keer heeft ze zelfs vijf eieren.”

bron: omroepbrabant/ineke inklaar

Een lichte en een donkere kerkuil

Bekijk ook

Boeren spuiten water op hun land voor weidevogels: “Broedseizoen door droogte bijna verloren”

NOORD-HOLLAND – Door de droogte leggen weidevogelkuikens massaal het loodje. Boeren en natuurorganisaties, maar ook ...

1 opmerking

 1. Ja aals deze gepakt worden???
  Laat de rechter dan ook vergelijkbare straffen opleggen al bij AVI fauna.en de andere dierentuinen.
  Voor bijzondere vogel diefstallen .ook deze vogels zijn voor de gewone?? Liefhebber bijzonder.
  En niet zoals in het verleden hier.
  Terugbetalen van de schade.moet je maar zien hoe je je eigen geld krijgt.
  En een proeftijd van 2 jaar.
  De liefhebber heeft gewoon 4of meer jaren nodig om zijn bestand weer op orde te brengen.
  En na het geld is hij meestal fluiten.want als ze niet betalen .mag je een deurwaarder inschakelen betalen ze dan nog niet .mag het slachtoffer de deurwaarder betalen.
  Hoe krom kun je het bedenken ( als rechter)
  Die zit vaak op de stoel van het slachtoffer en niet van het recht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *