dinsdag 16 juli 2019
Homepage | inheemse vogels | Het geheim van de gele kwikstaart (video)

Het geheim van de gele kwikstaart (video)

Waar een vogel als de veldleeuwerik in een vrije val verkeert, doet de gele kwikstaart het nog best aardig. Beide zijn vogels van het akkerland, beide leven van insecten, maar de één doet het hartstikke slecht, terwijl de ander in het akkerland redelijk stabiel blijft. Wat is het geheim achter het succes van de gele kwikstaart, en waarom doet de veldleeuwerik het zo slecht? Student Wender Bil zoekt het uit in het Groningse akkerland.
Voedselvluchten
Een belangrijk deel van het onderzoek van Wender draait om de voedselvluchten van de gele kwikstaarten. Door op gepaste afstand bij een nest te posten, probeert hij te zien waar de ouders naartoe vliegen om hun insecten te vangen. Daarnaast meet, weegt en ringt hij de jongen, en verzamelt hij poepjes, om te achterhalen wát ze precies hebben gegeten.

Maagdelijk onderzoek
Tot op de dag van vandaag wordt er eigenlijk nog geen onderzoek gedaan naar gele kwikstaarten in Nederland. Alles wat Wender ziet is dan ook min of meer nieuw. Zo ontdekte hij dat de jongen van de kwikstaarten behoorlijk last kunnen hebben van loopkevers, die aan hun poten of hun vleugels knagen. Hij vond zelfs al kuikens met half afgekloven vleugels. Maar ondanks die verrassende predatie blijft de hamvraag: wat verklaart het relatieve succes van deze vogels?

bron:Vroegevogels/Youtube
foto: eerder geplaatst

De gele kwikstaart

Zo’n flink aantal gele kwikstaarten bij elkaar is een bijzonder gezicht. In de buurt van Zutphen zijn ze gezellig samen aan het poetsen en badderen. Gefilmd door Richard Polderman.

Bekijk ook

Wildredders in gebruik genomen

Maatschap Aelmans uit Colmont heeft een van de eerste wildredders ontvangen. Daarmee moet worden voorkomen ...

1 opmerking

  1. De veldleeuwerik leeft alleen van insecten tijdens het broedseizoen, de gele kwikstaart eet deze veel meer tijdens zijn verblijf in nederland ,de leeuwerik zou zich eigenlijk veel beter moeten kunnen handhaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *