vrijdag 28 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Het gaat langzaam beter met de zeldzame oehoe

Het gaat langzaam beter met de zeldzame oehoe

WINTERSWIJK – Elk voorjaar weer nestelt een stel verliefde oehoes op de steile rotswand van een groeve in Winterswijk. Deze hoge plek is net zo veilig tegen roofdieren als uitdagend voor de vogelbeschermers die de kuikens van het oehoe-paartje willen ringen.
Maar”, zegt Gejo Wassink uit het nabijgelegen Lievelde, „we zijn een vol landje en als we niks doen, dan raken we diersoorten kwijt.”
Met minder dan veertig paartjes kan de oehoe, de een na grootste uilensoort met een spanwijdte van ruim anderhalve meter, in Nederland nog niet op eigen benen staan. „Het is een zeldzaam dier. Maar het gaat er goed mee, in die zin dat we er ieder jaar een paar meer van hebben. Het gaat langzaam wel bergopwaarts”, weet Wassink.
Hij staat bekend als een regelrechte ’oehoe-professor’ en is al jaren in de greep van het imposante vliegbeest. „Ik werd al als jongetje van vier door mijn oom meegenomen, de natuur in, en dan gingen we vogels kijken.”
Onderzoeksdeel
Op latere leeftijd werd Wassink ringer van roofvogels en daarna focuste hij steeds meer op het onderzoeksdeel van z’n hobby.
Menselijk ingrijpen om deze ’reuzenuilen’ niet uit te laten sterven blijft voorlopig nodig, stelt hij. Dus zelfs als de vogels op een zeer uitdagende hoogte van ongeveer 25 meter nestelen, midden in een Achterhoekse steenmijn, komen de fanatieke vogelaars in actie.

Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten hoe ze zoal aan hun einde komen, legt Wassink het nut van de aangebrachte vogelring uit. Een professionele klimmer haalde hiervoor gisteravond de oehoe-kuikens veilig naar beneden.

bron: De Telegraaf
eigen foto

Bekijk ook

Onderzoek naar gebruik lijmplank

Boswachters zijn een strafrechtelijk onderzoek gestart na een melding over het gebruik van lijmplanken. Deze ...

1 opmerking

  1. Dat er niet word vermeld is? Dat dit een paartje is wat uit samengestelde ouders komen ,1 uit het wild en 1 uit gevangenschap

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *