zaterdag 14 december 2019
Homepage | natuurbescherming | Het gaat dit jaar goed met de kakapo, een bedreigde papegaaiachtide loopvogel die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt. (video)

Het gaat dit jaar goed met de kakapo, een bedreigde papegaaiachtide loopvogel die alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt. (video)

Strigops habroptilus is een papegaaiachtige loopvogel, die te kampen heeft met meerdere bedreigingen: het dier zelf is groot en zwaar en kan niet vliegen. Daarmee is het voor de kakapo bijna onmogelijk om te ontsnappen aan de kaken of klauwen van de roofdieren die ooit door mensen op de eilanden werden geïntroduceerd. De kakapo’s zijn zeer kieskeurig in hun partnerkeuze, wat resulteert in een laag voortplantingscijfer. De populatie slonk dan ook lang in hoog tempo. Totdat in 1990, toen er minder dan vijftig dieren in het wild over waren, de noodklok werd geluid. Dankzij een herstelprogramma van de Nieuwe-Zeelandse overheid, waarbij experts de dieren bijstaan in het nesten én het broeden, is de populatie aangegroeid tot 123 volwassen kakapo’s.

Maar de echte doorbraak kwam dit voorjaar: er werden maar liefst 36 kuikens geboren. Dat komt waarschijnlijk doordat er in die tijd extra veel voedsel voorhanden was.

De jonge vogels zijn nu nog kwetsbaar, maar als zij allemaal overleven, betekent dat een toename in de populatie van bijna een derde. De natuurbeschermers die betrokken zijn bij het herstelprogramma, houden de kuikens goed in het oog. Via het onderzoeksprogramma laat minister van conservatie Maggie Barry weten: “Elk kuiken is cruciaal voor het voortbestaan van de soort. Zodra we zien dat een jong dier het zwaar heeft, zullen we het met de hand grootbrengen.”

Dat kan voor de katapo’s dus nog een gezellige boel worden, als hun aantallen nog wat toenemen.

bron:nationalgeographic.nl
foto: New-Zealand Department of Conservation.
video: youtube

kakapo

Bekijk ook

NVWA MAAKT VOGELOPVANG VLEUGELLAM

De Vogelopvang in Naarden vangt even geen vogels meer op. Na een bezoek van de ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *