zaterdag 4 juli 2020
Homepage | inheemse vogels | HET DIEET VAN DE KLAUWIER

HET DIEET VAN DE KLAUWIER

Het gaat niet goed met de grauwe klauwier, de vogel met het Zorro-maskertje. Onderzoek naar zijn menu moet duidelijk maken of daar een oorzaak ligt voor de terugloop.

De grauwe klauwier is een zeldzaamheid in ons land. Een van de weinige plekken waar hij voorkomt is het Drentse natuurgebied Bargerveen. Stichting Bargerveen doet al sinds 1991 onderzoek naar deze zangvogel. Sterker nog, met de grauwe klauwier is het allemaal begonnen voor dit ecologische onderzoeksbureau. Terwijl in de rest van het noordwesten van Europa de grauwe klauwier sterk achteruitging, nam hij in het Bargerveen juist toe. Dit was de reden dat een aantal biologen destijds de Stichting Bargerveen oprichtte. Het Drentse natuurgebied is nu een van de belangrijkste broedplaatsen van deze vogel, maar hij gaat wel weer in aantal achteruit.

Broedsucces
Grauwe klauwieren voeren hun jongen grote insecten, zoals kevers, bijen en sprinkhanen. Deze prooidieren zijn essentieel om de jongen groot te brengen. Maar zijn die er wel genoeg? Bioloog Marijn Nijssen onderzoekt het, en daarbij gebruikt hij voor ’t eerst ook cameravallen. Ook brengt hij het broedsucces in kaart. Hij legt vast hoeveel jongen de vogels krijgen en of de kuikens worden opgegeten door predatoren zoals de bunzing.

bron:VroegeVogels
afbeelding: eerder geplaatst

De grauwe klauwier

Bekijk ook

Nieuw licht op zingende mannetjesmezen

Alles wat we altijd dachten te weten over de zang van de koolmees is nu ...

1 opmerking

  1. Voedsel zal in het Bargerveen geen probleem zijn maar een gebrek aan open habitat met doornige struiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *