woensdag 13 november 2019
Homepage | Uncategorized | Herman Smees koestert parkieten en papegaaien

Herman Smees koestert parkieten en papegaaien

DINXPERLO Het wordt je gelijk duidelijk als je het erf op loopt. ‘Tropisch Oosten aan de Heelweg’. Hier woont iemand met een passie voor grote vogels. Parkieten en papegaaien in diverse soorten en maten laten flink van zich horen in de vogelopvang van Herman Smees, oprichter van Vogelopvang Oost Nederland uit Dinxperlo. Op 6 september is er een openingsdag waarbij belangstellenden worden uitgenodigd om deze passie mee te beleven.

PASSIE “Ik houd al jaren vogels en heb ook jaren lang zelf gekweekt”, zegt Smees. “Het is een passie en ik ben begaan met het wel en wee van deze vogels. Ik ben iedere dag met de vogels in de weer en steek heel wat uren in het verzorgen, schoonmaken en het geven van aandacht aan het bonte gezelschap. Het geeft mij ontzettend veel voldoening om dit te doen. In het verleden, toen ik nog zelf kweekte en verkocht, kwam ik wel eens mijn eigen vogels tegen op sites zoals Marktplaats en dat gaat me aan het hart. Ze horen niet in de handel terecht te komen. Mensen kunnen erg impulsief zijn als het gaat om de aanschaf van een papagaai. Dat daar echter veel meer bij komt kijken, ontgaat ze vaak. Een papegaai kan wel een jaar of 60 worden en dan hoort hij niet in een kleine kooi te zitten. Hij heeft veel verzorging en veel aandacht nodig. Dat wordt echt onderschat.”

OPVANG Zowel buiten als binnen zie je de bonte vogels zitten bij Smees op het erf. Tot nu toe heeft hij nog voldoende ruimte en hij heeft de schuur ingericht als een professionele huisvesting. Het ziet er allemaal keurig netjes, schoon en speels uit. De ene vogel zit mooi en bont in de veren terwijl een andere (nog) kale plekken vertoont. Smees: “Ik doe er alles aan dat de vogels zich optimaal voelen. Er zitten vogels die zich al helemaal thuis voelen maar ook vogels die nog de nodige aandacht nodig hebben. Er is altijd een reden voor bepaald gedrag van vogels of wanneer de zich kaal plukken. Zelf probeer ik zoveel mogelijk bij te leren op het gebied van deze vogels en bezoek ook cursussen en bijeenkomsten om mijn kennis te verbreden.”

Er zitten momenteel ook ‘vakantievogels’. “Die worden door de eigenaar weer opgehaald zodra ze terug komen van vakantie. Ze komen uit alle windrichtingen, van Brabant tot aan Amsterdam. Ook zijn er vogels waarvan de eigenaren nog steeds een deel van de kosten betalen, omdat ze door omstandigheden niet zelf voor het dier kunnen zorgen”, legt Smees uit. “Het welzijn van de vogels gaat voor alles! Als mensen hun papegaai aanbieden om wat voor reden dan ook, dan is het de bedoeling dat deze ook bij mij in de opvang blijft. Niet dat er met het dier heen en weer gesjouwd blijft worden.”

VOORLICHTING Smees: “Als mensen een grote vogel aan willen schaffen kunnen ze bij mij terecht voor advies of voorlichting. Zelf verkopen doe ik niet. Ik denk graag mee als er problemen zijn en we kunnen samen kijken naar oplossingen. Ook kijk ik samen met een toekomstige vogeleigenaar hoe je de vogel moet huisvesten en wat de verzorging inhoudt.”
In de toekomst hoopt Smees de deuren van de opvang op vaste dagen open te kunnen zetten voor publiek.

KOSTEN “Dat dit een ‘kleinigheid’ kost, mag wel duidelijk zijn. Maar tot nu toe is het allemaal nog te doen”, zegt Smees. ” Af en toe komen er donaties of mensen ‘adopteren’ als het ware een vogel, waarbij ze eigenaar worden hoewel de vogel bij mij in de opvang blijft. Ze doneren dan een bedrag voor bepaalde onkosten.”
Tijdens de openingsdag is er ook een braderie met 25 kramen zijn zodat de mensen er een gezellig uitje van kunnen maken. “En er komt ook een loterij”, geeft Smees aan. Verschillende ondernemers uit Dinxperlo en Aalten hebben prijzen beschikbaar gesteld. De opbrengst van de loterij gaat natuurlijk naar de vogelopvang.
De open dag van de Vogelopvang en een gezellige braderie is te bezoeken op 6 september van 11:00 tot 17:00 uur aan de Heelweg 65 in Dinxperlo. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen en mee te genieten van de passie van Herman Smees.

bron: Aaltens nieuws
foto: idem

Herman Smeets
Herman Smeets

Bekijk ook

Vrouw maakt supergezellige vogelhuisjes

Een stoel, een vloerkleed en wat schilderijtjes. Het lijken net echte woonkamers, maar het zijn ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *