dinsdag 26 mei 2020
Homepage | foto & film | Herken de knobbelzwaan (Cygnus olor) video

Herken de knobbelzwaan (Cygnus olor) video

Volwassen knobbelzwanen hebben een helder wit verenkleed met boven de snavel een duidelijk zichtbare knobbel.
Bij mannetjes is deze knobbel, met name in het voorjaar, duidelijk groter dan de knobbel bij het vrouwtje.
Bij jonge vogels ontbreekt deze knobbel en is het verenkleed nog bruin in plaats van wit. Pas nadat de jonge vogel volgroeid is, kleurt het verenkleed langzaam wit.

Met een spanwijdte tot bijna 2,5 meter is de knobbelzwaan de grootste vogel uit de familie van de eenden en één van de grootste vliegende vogels ter wereld.
Hoewel de knobbelzwaan uitstekend kan vliegen, heeft de vogel grote moeite met opstijgen. Tijdens iedere vleugelslag is een fluitend geluid te horen.

De vogel bouwt een zeer groot nest van riet langs de oever van het water. Terwijl het vrouwtje broedt, verdedigt het mannetje een groot territorium rondom het nest, hierbij kan de vogel zich zeer agressief gedragen.
Knobbelzwanen zijn gracieuze vogels. Wie kijkt er niet even op wanneer een groepje knobbelzwanen met een luid fluitend geluid langs wiekt, om vervolgens waterskiënd te landen in een vaart of plas? Toch zijn er mensen die minder blij zijn met deze maagdelijk witte vogels. Boeren met een melkveebedrijf zien er vooral concurrenten om ’t gras in. Knobbelzwanen eten immers voornamelijk gras en waterplanten.
Het energierijke Engels raaigras, de grassoort die in weilanden wordt ingezaaid, is voor knobbelzwanen prima voedsel.
Knobbelzwanen worden veel als siervogel gehouden en verwilderen op veel plaatsen. Beide partners van een broedpaar zijn elkaar meestal hun hele leven lang trouw, sterft een van de vogels dan zoekt de ander, soms pas na enkele jaren, een nieuwe partner.
Zwanen zijn met hun lange hals gespecialiseerd in het grondelen naar waterplanten op diepten waar grondelende eenden niet meer bij kunnen komen. Zo komen knobbelzwanen bijna overal voor waar water te vinden is. Het grote nest van takjes en waterplanten wordt in de buurt van het water gemaakt, soms in een rietkraag.
Voedsel: voornamelijk grassen en waterplanten, maar ook kleine waterdiertjes.
Broedperiode: maart – mei

bron:Youtube/Kees Vanger

De kop van een knobbelzwaan

Bekijk ook

Boete voor verkoper uit Drunen voor aanbieden illegale zeldzame vogels op vogelbeurs

Op de vogelbeurs in de IJsselhallen werden in 2017 illegaal beschermde vogels te koop aangeboden. ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *