maandag 21 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | Heggenmus “Vogel van het Jaar 2016” in Vlaanderen

Heggenmus “Vogel van het Jaar 2016” in Vlaanderen

De heggenmus is verkozen tot “Vogel van het Jaar 2016”. Dat meldt Vogelbescherming, na afloop van een stemming met twaalf genomineerde soorten.
Aan de verkiezing namen 3.206 Vlamingen deel. “Met 732 stemmen stak dit kleine, onopvallende insectenetertje met kop en schouders boven haar medekandidaten uit”, zegt voorzitter Jan Rodts (Vogelbescherming Vlaanderen).

Bijna iedereen kent de heggenmus als tuingast, maar wat weten we exact over haar? “Zij hipt rond op de grens tussen het bloemperk en grasveld of schuifelt tussen de bladeren rond de stammetjes van struiken. Ze is niet echt schuw maar zorgt altijd voor dekking in de rug. Tegen een achtergrond van takjes en bladeren werkt haar gestreept verenkleed verrassend camouflerend. Je ziet haar meestal alleen of met haar partner. Zij moeit zich zelden met het gehakketak op de voedertafel om een plaatsje in de rangorde te bemachtigen. Vroeg in de lente laat het mannetje een prachtige melodie horen, zacht en klaterend vanaf de hoogste top van een struik. Subtieler dan de zang van de winterkoning.” In de aprileditie van het tijdschrift ‘Mens & Vogel’ gaat Vogelbescherming Vlaanderen dieper in op het leven van de heggenmus.

Vogelbescherming Vlaanderen grijpt de verkiezing aan om aandacht te vragen voor een aantal bedreigde akker- en weidevogels uit haar shortlist. Zo kwam de kievit op de tweede plaats. “Hoewel de kievit in Vlaanderen (voorlopig) nog niet op de Rode Lijst van bedreigde broedvogels staat, is er op Europees niveau toch een dalende trend waar te nemen”, zegt Rodts. “Veranderingen in de landbouw spelen een zeer grote rol in de achteruitgang. Sterke bemesting, intensieve begrazing en het vroeg in het voorjaar bewerken van velden en akkers veroorzaken een vermindering van het broedsucces van de kievit.” De (om gelijkaardige redenen) kwetsbare patrijs, strandde op de vijfde plaats.

bron: hvbl.be
foto: “Prunella modularis-crop” by Prunella_modularis.jpg Wikimedia Commons

De heggenmus is duidelijk te onderscheiden van de huismus
De heggenmus is duidelijk te onderscheiden van de huismus

Bekijk ook

SP hekelt de plezierjacht op vogels in Zuidplas

De SP in Zuidplas hekelt de ganzenjacht op dit moment in de gemeente Zuidplas. De ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *