zaterdag 14 december 2019
Homepage | overige | Havik blijft dag weg in Grave

Havik blijft dag weg in Grave

GRAVE – Een roofvogel is zondagavond teruggekeerd bij zijn valkenier, nadat het dier ruim een dag eerder was ontsnapt voorafgaand aan een show in Grave. De vogel, een Mexicaanse woestijnhavik, was geschrokken van twee kraaien en vervolgens weg gevlogen.

De valkenier heeft zaterdag meteen geprobeerd de vogel terug te krijgen, maar die poging mislukte. Zondag werd het dier gespot, maar ook toen lukte het de valkenier niet hem terug te krijgen. Toen de havik zich hoog in een boom had verschanst aan de Julianastraat in Grave, belde de valkenier aan het eind van de middag de dierenambulance.

,,Toen wij aankwamen, zagen we dat we weinig konden uitrichten. Daarom hebben we de brandweer ingeschakeld’’, vertelt coördinator Wil van de Pol van dierenambulance Hokazo.

Hoogwerker
Het korps uit Cuijk kwam daarop met een hoogwerker ter plekke en reikte, met de valkenier in de bak, bijna tot aan de vogel. ,,Maar de buizerd weigerde te komen. Ook op de vrouw van de valkenier, die beneden stond, reageerde hij niet’’, beschrijft Van de Pol.

Net toen de valkenier en brandweerlieden de actie wilde stoppen, riep de vrouw op de grond nog een laatste keer, terwijl ze een lok-kuiken omhoog hield. Daarop reageerde de havik wel en landde veilig op de arm van de valkeniersvrouw.

Volgens Van de Pol had het dier de vrije nacht en dag in Grave goed doorstaan. ,,De buizerd was helemaal in orde, hij had alleen een beetje honger. Want ja, het kuiken was binnen enkele seconden naar binnen!’’

bron: gelderlander.nl
foto: A.Savin Wikimedia Commons  – CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31624573

 

Bekijk ook

Wie lijmt er cowboyhoedjes op de duiven van Las Vegas?

Ongeveer een week geleden vielen ze een bewoner van Las Vegas voor het eerst op: ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *