vrijdag 21 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Harderbroek: wandelen door een vogelparadijs

Harderbroek: wandelen door een vogelparadijs

Trek je laarzen aan en ontdek natuurgebied Harderbroek via het Giezenpad. Deze wandelroute is genoemd naar kunstenaar Krijn Giezen, die in de jaren zeventig hier twee hutten maakte van natuurlijke materialen. Een wandeling langs bloemen en kunst met als hoogtepunt de vogelkijkhut.

Moerasgebied met zeearend
Vanuit Harderwijk is het slechts een paar minuten fietsen. Even het Wolderwijd oversteken en je bent er al. In de hoek van de Knardijk en Ganzenweg ligt een ruig moerasgebied waar roerdompen, zeearenden en steltkluten broeden. Het Harderbroek. Vanaf het fietspad langs de Knardijk is het gebied goed te overzien. “Vooral het uitzicht bij De Biezenburcht is de moeite waard. Tussen de moerasandijvie wemelt het van de vogels,” vertelt boswachter Rutger de Vries van Natuurmonumenten.

Giezenpad
Het Harderbroek is wandelend het beste te beleven. Het Giezenpad, een laarzenpad van ongeveer 3 kilometer, slingert vanaf de parkeerplaats aan de Ganzenweg dwars door moerasbos en rietland. Boswachter Rutger de Vries geeft aanwijzingen: “Let op de bloeiende orchideeën onderweg! En houdt de lucht in de gaten: er kan elk moment een zeearend overvliegen. Deze roofvogel is met zijn spanwijdte van meer dan 2 meter gemakkelijk te herkennen. Het laarzenpad komt uit bij een vogelkijkhut met uitzicht over een plas. Een waar hoogtepunt met vaak honderden vogels. Zomers zoeken lepelaars hier naar voedsel, drogen aalscholvers hun vleugels en sluipen roerdompen door de rietkragen. Kom het ontdekken!”

bron: Natuurmonumenten
foto: archief

Steltkluut, die ook in de atlas zal voorkomen
Steltkluut

Bekijk ook

GRONINGEN AIRPORT MAG VOGELS EN ZOOGDIEREN BEJAGEN

De provincie Drenthe heeft in januari toestemming gegeven om vogels en zoogdieren af te schieten ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *