dinsdag 25 februari 2020
Homepage | inheemse vogels | Hanno’s vogels hadden niet mogen worden afgemaakt

Hanno’s vogels hadden niet mogen worden afgemaakt

Hanno van der Meulen uit Lochem krijgt zijn gedode roek en kauw er niet mee terug. Maar toch voelt het als genoegdoening. De vogels hadden niet bij hem moeten worden weggehaald en afgemaakt, blijkt uit een uitspraak van de rechtbank Gelderland.

De kwestie speelt sinds het najaar van 2015. Natuurliefhebber Van der Meulen verzorgde jarenlang twee gehandicapte vogels, een roek en een kauw. De roek, wiens gewrichten waren vergroeid en die niet kon staan of vliegen, werd in 2001 door kennissen bij hem gebracht. In 2012 kwam er een kauw bij. Die had een beschadigde vleugel en kon niet vliegen.

NVWA: geen huisdieren
In november 2015 stond echter na een anonieme tip – Van der Meulen weet nog steeds niet wie – de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op de stoep om de vogels in beslag te nemen. Reden: roeken en kauwen zijn bij wet beschermde vogels die je niet zonder ontheffing als huisdier mag houden.
Van der Meulen wierp tegen dat de roek en de kauw vanwege hun handicaps in het wild niet zouden overleven. De vogels werden echter in beslag genomen en naar een vogelopvang gebracht. Daar werden ze afgemaakt omdat ze geen kans hadden om in de vrije natuur te overleven.

Bezwaar
Van der Meulen liet het er niet bij zitten. Er volgde een bezwaarprocedure en een gang naar de rechter. Die veegt nu de vloer aan met de handelwijze van betrokken overheidsinstanties, die allemaal onder het ministerie van Economische Zaken vallen.
De rechter noemt het optreden onevenredig en disproportioneel. In deze concrete situatie was ingrijpen niet nodig, en hadden de vogels dus bij Van der Meulen mogen blijven.
Volgens de rechter staat vast dat kennissen van Van der Meulen de vogels jaren geleden bij hem hebben gebracht. De roek had toen al vergroeide poten en kon niet staan of vliegen. De kauw had reeds een gebroken, vergroeide vleugel en kon ook niet vliegen.
Van der Meulen hield de vogels al jaren als huisdieren en zorgde er goed voor. De vogels zouden in de vrije natuur niet overleven, stelt de rechtbank vast.

bron en foto: De Stentor

Bekijk ook

Verstoten moedervogels echt jongen die naar mens ruiken?

Vogeltjes die uit het nest zijn gevallen, moet je nooit oppakken. Want, zo gaat het ...

3 opmerkingen

 1. Zo zie je maar weer in wat voor zieke wereld wij leven.
  Gezonde vogels vangen (o.a ) gansen om uit te moorden roof vogel vergiftigen en zo kun je nog wel een hele lijst opnoemen triest triest triest

 2. Ja ,het is triest ,maar om nu alles over 1 kam te scheren? Wij kunnen in nederland niet alle ganzen laten lopen ,sommige wijken zitten vol ganzen ook de natuur kan het overschot aan ganzen niet meer aan ,boeren verliezen tonnen met gras per week ,aan de grasmaaiers.
  Maar ook de kouwen en de meeuwen en de eksters ,en de marterachtige vernielen meer dan goed is,
  Ja en dan komt de nvwa,deze houden alleen regeltjes in stand,zonder te weten waarom,ook inbeslag genomen volière vogels leggen in 80% het loodje bij deze organisatie, maar dat is altijd nog goedkoper dan vasthouden tot aan de rechtzaak tegen de persoon.
  Niet het houden van deze organisatie is een ramp ,als je niet per zaak gaat bekijken.ook de communicatie is een ramp als je bv een dier wilt importeren, kosten worden zo hoog berekend dat het niet meer te doen is,maar daar gaat het nu juist om. Hoe heet dat ook al weer ? Bureau ….

 3. Ach het zijn een soort regelrobots elk gevoel ontbreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *