maandag 21 oktober 2019
Homepage | overige | Hanno in rouw nadat zijn vogels werden afgemaakt

Hanno in rouw nadat zijn vogels werden afgemaakt

Woede en verdriet strijden om voorrang bij Hanno van der Meulen (64) uit het Gelderse Lochem. Hij verzorgde jarenlang twee gehandicapte vogels. Totdat onlangs drie overheidsdiensten voor zijn deur stonden om de roek en de kauw in beslag te nemen. Nu zijn ze dood. ,,Een deel van m’n leven is kapot.”

Natuurliefhebber Van der Meulen verzorgt al jarenlang gebutste vogels. Hij brengt ze naar een vogelopvang of zet ze terug in de natuur. Twee gehandicapte vogels, een roek en een kauw, hield hij als huisdier. De roek, wiens gewrichten vergroeid waren, kwam ruim veertien jaar geleden bij Van der Meulen in huis. Een paar jaar geleden kwam er een kauw bij. Zij had een beschadigde vleugel en kon niet vliegen.

Medio november stonden echter de politie, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland op de stoep om de vogels in beslag te nemen. Reden: roeken en kauwen zijn bij wet beschermde vogels die je niet zonder ontheffing mag houden. ,,Ik wist wel dat deze soorten beschermd zijn in het wild, maar bij mij zijn het huisdieren”, reageert Van der Meulen. Zij zouden in het wild niet overleven.

Ondraaglijk lijden
Nu zijn de vogels dood. Nadat de dieren in beslag waren genomen constateerden twee dierenartsen namelijk dat beide vogels ondraaglijk leden, meldt woordvoerder Michel van der Maas van RVO. ,,Bij de inspectie werd geconstateerd dat één vogel doof en blind was en diens poten ernstig vergroeid waren, terwijl de tweede vogel geen poten meer had en op zijn rug door de kamers moest schuiven. Bij beide vogels waren de vleugels afgeknipt waardoor zij niet meer konden vliegen.” De vogels zijn daarna met een injectie om het leven gebracht.

Van der Meulen zegt dat hij de vleugels van de roek al jaren inkortte omdat anders de zogeheten slagpennen tussen haar poten zouden komen en zij zou struikelen. De kauw miste al een stuk vleugel toen die bij Van der Meulen in huis kwam. ,,En heb je ooit een vogel op z’n rug zien lopen?”

Klacht
Van der Meulen laat het er niet bij zitten. Zijn broer heeft een klacht ingediend. Van der Meulen weet zich onder andere gesteund door zijn kennis Siebren Dooper, gepensioneerd dierenarts in Lochem. Dooper kenschetst de Lochemer als een natuurman in optima forma die de vogels zeer goed verzorgde. ,,Hanno heeft jarenlang gevonden vogels verzorgd, op laten knappen en naar de vogelopvang gebracht of indien mogelijk teruggezet in de natuur. Hij verdient eerder een lintje dan op zo’n schandalige manier te worden behandeld.”

bron: AD.nl
foto: zie eerdere publicatie

Het bekende kauwtje
Het bekende kauwtje

Bekijk ook

Vogelgriepvirus via indirect contact in uitloop over naar kip

Het is aannemelijk dat vogelgriepvirussen via indirect contact door wilde watervogels worden overgedragen naar leghennen ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *