woensdag 8 juli 2020
Homepage | natuurbescherming | Handel in bedreigde grijze roodstaartpapegaai verboden

Handel in bedreigde grijze roodstaartpapegaai verboden

De handel in de grijze roodstaartpapegaai wordt verboden. Dat hebben landen besloten tijden de top over bedreigde planten- en diersoorten in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg.

De grijze roodstaartpapegaai, een van de meest verhandelde vogels in de wereld, stond al op de Cites-lijst met bedreigde soorten, maar er mocht nog wel met vergunning in worden gehandeld. Omdat dit door de landen waar de vogels voorkomen nauwelijks kan worden gehandhaafd, is besloten de handel helemaal te verbieden.

De vogel kwam vroeger voor in een groot gebied in West- en Oost-Afrika, maar is de laatste jaren sterk in aantal afgenomen door ontbossing en, vooral, massale vangst voor de vogelhandel.

De achteruitgang van de roodstaart is alarmerend, zegt Traffic, een organisatie die de handel in wilde soorten monitort. Er zijn voorzichtige schattingen van een terugval in de afgelopen vijftig jaar van 30 tot 50 procent in 20 van de 23 staten waar hij voorkwam. Mogelijk wordt elk jaar een op de vijf grijze roodstaarten weggevangen. Alleen al in Ghana is het aantal sinds 1992 met ruim 90 procent afgenomen, zo blijkt uit onderzoek.

Makkelijk te vangen
De African grey (feitelijk twee soorten, Psittacus erithacus en Psittacus timneh) heeft zijn populariteit vooral te danken aan zijn indrukwekkende vermogen de menselijke stem na te bootsen. Toch is het een van de minst geschikte huisvogels, zegt papegaaienexpert Roelant Jonker (Universiteit Leiden) in een interview met de Volkskrant. ‘Roodstaarten zijn slim en gevoelig, maar ook vaak angstig. Ze praten eigenlijk alleen om bij de groep te horen, al is dat een mensengezin.’

Het vangen van wilde grijze roodstaarten is een eitje, want roodstaarten zijn gezelligheidsdieren. Ze verzamelen zich ’s avonds in enorme groepen in slaapbomen en zijn ook vaak massaal te vinden bij ‘zoutplekken’, waar ze minerale aarde komen oppikken. Stropers hoeven er meestal maar een net overheen te gooien om de vogels bij tientallen te vangen.

De soort heeft van al die stroperij enorm te lijden. Enerzijds omdat grijze roodstaarten zich maar langzaam voortplanten, anderzijds omdat 30 tot 50 procent van de vogels de vangst en het transport niet overleeft. En vogels die niet sterven lopen trauma’s op, wat zich in de huiskamer uit in gestoord gedrag, zoals bijten.

bron: ANP
foto: eerder geplaatst

800px-Psittacus_erithacus_qtl1

Bekijk ook

Grijze roodstaartpapegaai verslaat Harvard-studenten met balletje-balletje (video)

Het was al bekend dat de grijze roodstaartpapegaai een slimme vogel is, maar zelfs Harvard-studenten ...

1 opmerking

  1. De reactie van 30 tot 50% overleefd het niet heeft te maken .met het vervoer,
    Overal waar dieren vervoert worden ,moet je het probleem bij de exporterende landen aanpakken,dwz niet meer als x per zoveel vierkante cm inclusief water voer en niet meer dan x per kist.dit gebeurt ook met de( normale )dieren export. En ook met mensen. Niet meer dan zoveel per vliegtuig.
    Dus dit probleem kunnen we makkelijk oplossen.
    Geeft niet aan dat we de natuur moeten beschermen,en deze export voor deze vogels alleen nog voor bloed verversing minimaal moeten invoeren ,bv 200 stuks per jaarlijks,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *