woensdag 11 december 2019
Homepage | uitheemse vogels | Halsbandparkieten blijven Brussel verkiezen als favoriete slaapplaats

Halsbandparkieten blijven Brussel verkiezen als favoriete slaapplaats

Met minstens 8000 zijn ze al, de halsbandparkieten in ons land, België. Dat blijkt uit de voorlopige resultaten van de eerste Belgische telling die vrijwilligers van Natuurpunt en Natagora hebben uitgevoerd afgelopen weekend. Met 6680 exemplaren blijft Brussel de favoriete slaapplaats van de vogels, met een groepje bomen aan de De Neckstraat in het Park van Koekelberg als absolute topper. Daar brengen niet minder dan 4230 vogels de nacht door. De toename van het aantal halsbandparkieten is slecht nieuws voor de boomklever. De nestplekken van die inheemse vogel worden ingenomen door de parkieten.

De grootste slaapplaats in Vlaanderen bevindt zich in het noorden van Antwerpen. In Ekeren brengen 376 vogels de nacht door. De grootste slaapplaats (729 vogels) in Wallonië ligt ten zuiden van Brussel in La Louvière. In totaal zijn nu 17 slaapplaatsen bekend in ons land. Die zijn verspreid over de provincies Vlaams-Brabant (5), Brussels HG (4), Antwerpen (4), Oost-Vlaanderen (2) en West-Vlaanderen (1) en Henegouwen (1).

Deze cijfers zijn een onderschatting van het werkelijke aantal. De belangrijkste slaapplaatsen in Kortrijk, Gent, Lommel en Mechelen werden nog niet gelokaliseerd. Dat gaat over kleinere slaapplaatsen van enkele tientallen dieren. Met een volgende telling dit jaar in augustus, hopen Natuurpunt en Natagora bijkomende slaapplaatsen te vinden.

De opkomst van de halsbandparkiet blijft niet zonder gevolg. Onderzoek van de Universiteit Antwerpen toont aan dat de boomklever, een inheemse vogelsoort, wordt verdreven door deze tropische parkiet. Beide vogels broeden in dezelfde boomholtes. Maar omdat de halsbandparkieten eerder op het jaar beginnen te broeden, vinden de boomklevers geen geschikte broedplaatsen meer.

bron: natuurpunt.be
foto: “Psittacula krameri2” by Nir Ofir – Eigen werk. (Wikimedia)

template foto Vogelblad

Bekijk ook

Roze pelikaan in Reestdal (video)

Begin december heeft een zeldzame roze pelikaan zich aangesloten bij een grote groep ooievaars en ...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *