maandag 27 januari 2020
Homepage | uitheemse vogels | Halsbandparkiet grootste vijand van de perentelers: ’Ze zien er leuk en schattig uit, maar hij is een wolf in schaapskleren’

Halsbandparkiet grootste vijand van de perentelers: ’Ze zien er leuk en schattig uit, maar hij is een wolf in schaapskleren’

ZUIDOOSTBEEMSTER
De halsbandparkiet, de schattig ogende groene uitheemse vogel, begint aardig huis te houden in ons land. In de stad maken ze lawaai, poepen ze alles onder en slopen ze bomen. Massaler dan ooit zijn ze nu bij boeren aan de fruitoogst begonnen.
In Noord-Holland zorgt de groene halsbandparkiet voor flinke overlast, vertelt Cees Masteling, kringvoorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie. „Als ze zo nu en dan een peer eten, maalt niemand erom. Maar ze pikken van elke peer één stukje af, en vliegen door naar de volgende en nemen weer één hapje. Zo’n aangepikte peer is vervolgens een doelwit van ziektekiemen.”
Hij telt het uit. „Als je als teler ’s ochtends je land opkomt en je ziet duizend parkieten opstijgen en elke parkiet heeft vijf peren aangepikt, kun je zo vijfduizend peren weggooien en dat loopt dan flink in de cijfers.”
Fruitteler Kees Konijn uit Zuidoostbeemster kan erover meepraten. „Duizend kilo ben je zo kwijt”, vertelt hij. „Ze zien er leuk en schattig uit, maar de halsbandparkiet is een wolf in schaapskleren. Ze zitten nu vooral in de hoge bomen. Als ze daar zijn uitgegeten, dalen ze af naar de lagere fruitbomen. Daar doen ze zich tegoed aan peren en daarna komen vanzelf de appels aan de beurt.”
Naarmate de zomer vordert, moet hij steeds meer maatregelen nemen om de vogels te verjagen. „Ballonnen, akoestische afschrikmiddelen en wapperende linten. Ik zit met een discotheek in de tuin.” Maar Konijn cijfert zijn eigen leed weg: „Dit is zichtbare schade, maar de onzichtbare schade, wat deze beesten aan de natuur aanrichten, is vele malen groter.”

Dat beaamt Wilfred Reinhold, voorzitter van Platform Invasieve Exoten. „Ze maken hun nesten in dezelfde boomholtes als boomklevers”, vertelt hij. „Maar aangezien parkieten in januari al beginnen te nestelen en boomklevers in maart, vissen de laatste achter het net. Bovendien verjagen ze groepen vleermuizen die hun winterslaap houden uit die boomholtes. Die vleermuizen overleven dat vaak niet.”
Sinds 1990 is er een toename van maar liefst 2800 procent in de halsbandparkietenpopulatie, bevestigt Albert de Jong van Sovon Vogelonderzoek. „Eerst kwam de vogel nauwelijks voor, maar nu is ze echt gevestigd en blijft de populatie groeien.” De laatste tien jaar bedraagt de groei jaarlijks gemiddeld 6,5 procent.

bron:noordhollandsdagblad.nl

Bekijk ook

Belg (54) betrapt met 20 exotische vogels in zijn valies in Peru

Op de luchthaven van Lima in Peru hebben de autoriteiten een Belg gearresteerd die probeerde ...

1 opmerking

  1. Laat het nu met de boomklevers erg goed gaan.Maar als het is wat Wilfred zegt dat halsbandparkieten vleermuizen de dood in jagen is dit misschien een argument om er wat aan te doen,maar dit lijkt mij goed te onderzoeken,misschien komt er dan meer zicht op waardoor vleermuizen zoal verstoord worden.Vraag me wel af of al die organisaties wel weten hoe de natuur in elkaar steekt,of zijn ze gefocust op productie verhogen en innovatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *