maandag 21 oktober 2019
Homepage | inheemse vogels | Halsbandparkiet bedreigend voor onze natuur ?

Halsbandparkiet bedreigend voor onze natuur ?

De halsbandparkiet is al 50 jaar lang een vertrouwde verschijning in steden in de Randstad. Europese wetenschappers hebben nu de noodklok geluid en een lijst opgesteld van invasieve uitheemse diersoorten waarin de halsbandparkiet hoog genoteerd staat. De parkiet zou een bedreiging vormen voor onze inheemse natuur.
Europa
In 1968 werd voor het eerst een in het wild broedend paar halsbandparkieten aangetroffen in Nederland. Sinds die tijd heeft de vogel een gestage groei doorgemaakt. De parkiet leeft in de grote steden in de Randstad. Volgens de laatste telling in 2014 leven er nu zo’n 12.000 halsbandparkieten in Nederland. Maar ook in andere grote Europese steden worden grote populaties van de halsbandparkiet aangetroffen.

Invasieve exoot?
Een groep Europese wetenschappers heeft in het tijdschrift Biological Invasions een lijst opgesteld met de meest invasieve uitheemse soorten in Europa . De halsbandparkiet staat hoog op de lijst, maar staat echter (nog) niet aangemerkt bij de Europese Unie als zorgwekkende invasieve exoot waardoor er geen verbod is op import, handel en fokken. Ecoloog Roelant Jonker trekt überhaupt in twijfel of de halsbandparkiet wel zo bedreigend is voor onze inheemse natuur.

bron:VroegeVogels

halsbanden

Bekijk ook

De beroemde parkietenman uit India (video)

Hij haalt regelmatig de wereldpers en komt voor in allerlei films. Maar hij voert dan ...

1 opmerking

  1. Het verhaal van bedreiging voor onze inheemsevogels ? Is een uit het beste? wat de mensen die overal op tegen zijn kunnen vertellen.
    Er is geen enkel verband tussen de uitheemse halsband en het voedsepatroon van bv duiven ook deze vissen in dezelfde voedselbak ,en gaat prima.
    Ook de nestelplaats is geen bedreiging voor bv de specht of de kouwtjes of de spreeuw.
    Maar het verhaal er achter ,om te laten zien dat er een dier is dat hier niet thuis zou horen ? En zich wel aangepast heeft.
    Diezelfde mensen die op deze vogels tegen zijn. zijn er wel voor om de mensen uit de landen waar deze vogels voor komen hier wel te laten vestiggen.toch vreemd ? Niet de dieren ? Maar wel de mensen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *